Ilyen panaszokra számíthatnak időskorukra a nők

Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) adatai szerint a férfiak átlagosan 69, míg a nők 74 éves korukig élnek. De vajon ez a többletidő valóban ajándék, vagy inkább teher a nők számára? Egy friss kutatás eredményei rávilágítanak arra, hogy bár a nők hosszabb életet remélhetnek, mint a férfiak, ez nem feltétlenül jár együtt jobb életminőséggel.

A The Lancet című folyóiratban megjelent új tanulmány arra a következtetésre jutott, hogy a férfiak hajlamosak olyan kórokra, amelyek a korai halálukhoz vezetnek – ezzel szemben a nők olyan betegségben szenvednek, amelyek rontják életminőségüket. A kutatók a 2021-es Global Burden of Disease Study (GBD) adatait használták fel, több mint 200 országban mintegy 20 olyan betegségre összpontosítva, amelyek a legtöbb egészségkárosodást okozzák a tíz év feletti egyéneknél.

A betegségteher számszerűsítésére a Disability-Adjusted Life Year (DALY) indexet használtak, amely a károsodott egészségi állapotban leélt évek és a várható élettartam előtti halál miatt elveszített életévek egyesített mérőszáma. A DALY kiszámítása során az egészségkárosodással terhelt évek számát nem pusztán hozzáadják a halál miatt elveszített évekhez, hanem az egészségkárosodást egytől hatig súlyozva kalkulálják a végeredménybe.

Magyarán: egy DALY egyenlő egy olyan életév elvesztésével, amelyet teljesen egészségesen lehetett volna megélni. A betegség miatt elvesztett egészséges életévek aránya – az adatok szerint – a vizsgált betegségek közül 13 esetben magasabb volt a férfiakénál: a koronavírus vagy az ischaemiás szívbetegség (ISZB) például sokkal inkább érintette őket, mint a nőket. Mindez pedig közrejátszik abban, hogy a férfiak várható élettartama rövidebb is.

A nőknél viszont a DALY-arány hét betegségnél volt nagyobb, szemben a férfiakkal, ezek a következők voltak: derékfájás, depresszió, fejfájás, szorongás, mozgásszervi rendellenességek, demencia és HIV.

„A nőknél nem fordul elő annyi életveszélyes állapot, mint a férfiaknál, de aránytalanul nagy mértékben szenvednek olyan dolgoktól, amelyek jelentősen rontják az életminőségüket” – mondta Dr. Dra. Sara Guila Fidel Kinori klinikai pszichológus az Euronewsnak. A tanulmány szerzői szerint a nők és férfiak közötti számottevő egészségügyi különbségek rámutatnak arra, hogy a szakpolitikákat sürgősen a nem- és életkor-specifikus adatok alapján kellene kialakítani.

Elolvasom a cikket