A Rókatánc lett az év legjobb gyermeklemeze

A Rókatánc koncerteket eddig több ezer gyermek és család élvezhette Magyarország mellett Szlovákia és Szerbia magyarlakta területein. Zenei anyagából készült már oktató, fejlesztő-pedagógiai és terápiás segédanyag. Paár Julcsi és a Rókatánc válogatott művészekből álló csapata legközelebb Budapesten, a Kobuci Kertben varázsolja el népes rajongótáborát Gyermeknap alkalmából! Paár Julcsi rendszeresen tart foglalkozásokat a Fonóban, ahol legközelebb május 24-én lépnek színpadra.

Az népszerű előadóművész és zeneterapeuta a Kerekerdő (2019, Fonó) és a Kerekutca (2021, Fonó) c. lemezek után a Rókatánc című albumon is egy mesével készült hallgatósága számára. A Rókatánc egy magával ragadó, nép-és világzenei elemekből szövetelt, táncos, mesés kavalkád.

A virtuóz zenészek – Szakál Tamás (hegedű, ének, mese), Kováts Gergő (tenor-és szoprán szaxofon, basszusklarinét), Szabó Dániel (cimbalom), Könczei Bálint (brácsa), Bognár András (nagybőgő) – a dinamikus és humoros táncszínházi elemek – Csiki Gergely táncművész, néptánc-pedagógus által mozgásba foglalt – lendületes sodrású játék impulzív, korosztályokon átívelő mesevilágot teremtenek a lemez alapján készült színpadi előadás során.

Nem csoda hát, hogy a történet szereplői és az őket minden kalandban végig kísérő muzsikusok mellett, a közönségből is előbújik a világot felfedezni vágyó gyermeki én, vagy egy merész, mindenre elszánt róka.

Az albumot 2023 tavaszán a Pannónia Stúdióban rögzítették. Az egyedi tervezésű, Szert-Szabó Dorottya által illusztrált borító különleges vizuális élmény is egyben, amely egy társasjátékot is rejt magában az egész család számára.

Paár Julcsi ebben a videóban mond köszönetet alkotótársainak a Fonogram-díjátadó kapcsán:

Objektum doboz

„Úgy érzem odabent örök-gyerek maradok! A mai napig elvarázsolnak a mesék, magával ragad az önfeledt játék öröme, megérint, felemel, összerendez a dal. A próbafolyamatok, koncertek, előadások során észrevétlen átváltozom; új minőségek bújnak elő belőlem” – vallja Paár Julcsi.

„Semmi sem állandó, csak a változás maga” – mondhatnánk vigaszként hőseinknek, akik akarva, akaratlanul – vagy talán a rókáknak köszönhetően – sodródnak kalandokba, követnek el baklövéseket, kerekítik újra életüket. Megtorpannak, ilyen-olyan döntéseket hoznak, és megesik, hogy járatlan utakra tévednek. Tévedéseik emberiek, a belőlük születő megoldásaik játékosak. Játszani pedig emberi dolog, így hát: Játékra fel!” (részlet a lemezborítóról)

A Fonogram-díjas Rókatánc című gyermekeknek szóló album borítója

A Fonogram-díjas Rókatánc című gyermekeknek szóló album borítója

Fotó: Fonó Budai Zeneház

A felvételek 2023 tavaszán a Pannónia Stúdióban készültek. Felvétel, hang utómunka és mastering: Mohai György. Zenei rendező: Paár Julianna. Illusztráció: Szert-Szabó Dorottya. Nyomdai előkészítés: Kiss Dóra, Szilasi Marianne.

Elolvasom a cikket