Ez lehet a magas koleszterinszint valódi oka

Az orvos szerint 40-45 éves kor után csökken a nemi hormonok termelődése. Emiatt a koleszterin egy része kihasználatlanul marad.

„A koleszterin nagy része a szervezetünkben a nemi hormonok szintézisére megy. Ezek a nőknél az ösztradiol, a férfiaknál pedig a tesztoszteron. Az életkor előrehaladtával, átlagosan 40-45 év után ezeknek a hormonoknak a termelése csökken. Rengeteg koleszterin marad kihasználatlanul, ezért emelkedik a vérben a szintje” – magyarázta a szakember.

Érdemes ellenőrizni a pajzsmirigy és a gyomor-bélrendszer működését is. A „jó” és a „rossz” koleszterin egyaránt a májban szintetizálódik. E szerv működésének zavarai esetén a koleszterin anyagcseréje zavart szenved. Ezenkívül az anyag magas szintje krónikus vesebetegségben figyelhető meg. A koleszterin anyagcsere megsértésének másik súlyos tényezőjét Ivanov elhízásnak nevezi. Ezzel kapcsolatban azt mondja, fontos a „gyors” szénhidrátok fogyasztásának csökkentése, ahelyett, hogy a sajtból, vajból vagy tejfölből nyerhető zsírmennyiségre koncentrálnánk.

„Az a sok beszéd, hogy a koleszterinszint csökkentéséhez le kell mondani a vajról, tojásról, tejfölről, nagy badarság. A tojás egyébként sok kolint tartalmaz, ami éppen a „káros” koleszterint távolítja el” – tette hozzá a kardiológus.

Elolvasom a cikket