Szijjártó Péter: Brüsszelnek a migránsszállító NGO-k helyett a parti őrségek fejlesztését kellene finanszíroznia Észak-Afrikában

MH/MTI
2024. április 29. hétfő. 21:04
Frissítve: 2024. április 29. 21:07

A minisztérium közleménye szerint a tárcavezető Tunézia elnökével, Kais Saiddal folytatott tárgyalása után arról számolt be, hogy a közelgő magyar európai uniós elnökségre veszélyekkel teli időszakban kerül sor, és ezek közül is talán a legfontosabb a kontinensre nehezedő migrációs nyomás.

A helyzetet szavai szerint súlyosbítja, hogy Brüsszel jelenleg migrációpárti politikát folytat, amely rossz Európának és Észak-Afrikának is, mert az illegális bevándorlás veszélyt jelent a tranzit- és a célállamokra nézve egyaránt.
„Ahhoz, hogy a migrációval szemben eredményesen tudjunk fellépni, Brüsszelben két változásra lenne szükség. Először is abba kell hagyni az embercsempészekkel együttműködő, migránsokat szállító NGO-k finanszírozását” – jelentette ki.
„Ezen NGO-k a Földközi-tengeren szállítják a migránsokat, összejátszanak az embercsempészekkel, és pénzért Európába hozzák az illegális bevándorlókat. Ezen migránsszállító NGO-k helyett az észak-afrikai országok parti őrségeit kellene finanszírozni” – folytatta.
„Abból a sok tíz- vagy százmillió euróból, amelyekből Brüsszel NGO-kat támogat, modernizálni lehetne az észak-afrikai országok parti őrségeit, ezáltal pedig meg lehetne akadályozni az embercsempészetet, és csökkenteni lehetne a migrációs nyomást” – vélekedett.

Kitért arra is, hogy Brüsszelnek azon gyakorlatával is fel kellene hagynia, hogy diktátumokat közöl az afrikai országokkal, ehelyett a kapcsolatokat vissza kellene helyezni a kölcsönös tisztelet talajára.
Szijjártó Péter arra figyelmeztetett, hogy mivel a következő húsz év során 750 millióval fog nőni a népesség Afrikában, ezért jelentős gazdaságfejlesztési programokra van szükség. Ezek hiányában, ha Európa magára hagyja Afrikát, akkor a következő években és évtizedekben kezelhetetlen humanitárius és biztonsági kihívásokkal fogja magát szembe találni.
„Jól tudjuk, hogy amikor Európa védekezik a migrációval szemben, akkor az észak-afrikai védvonalnak nagy szerepe van. És Tunéziának itt kitüntetett szerepe van” – mutatott rá.
„Ezért arra szólítjuk fel az Európai Uniót, hogy ne avatkozzon bele a tunéziai belpolitikai folyamatokba, ne destabilizálja Tunéziát, hanem az átfogó partnerségi megállapodás értelmében működjön együtt a migráció elleni küzdelemben, és hajtson végre gazdasági fejlesztéseket” – tette hozzá.

Elolvasom a cikket