Navracsics Tibor: Felelősséggel kell emlékezni, hogy jobb világ szülessen

MH/MTI
2024. április 16. kedd. 18:32

Navracsics Tibor a Történetek egy családi albumból című utazó kiállítás megnyitóján hangsúlyozta, hogy a második világháború végén az államok saját állampolgáraik ellen fordultak. Éppen akkor, amikor támogatni kellett volna őket, „iparszerű kegyetlenséggel” törtek az életükre – fűzte hozzá.

Úgy fogalmazott, Európa bármely településén van ok gyászolni, egyúttal „kötelességünk emlékezni”.

Kiemelte, a tapolcai Batsányi János Gimnázium többet tett, nem csupán emlékezik, hanem lehetőséget adott a diákoknak arra, hogy bekapcsolódjanak a szervezésbe, a tárlatvezetésbe, így a jövő nemzedék alapélményévé válik ez a kiállítás. Általa egyéni történetek egybefonódásán keresztül látjuk a holokauszt lényegét.

„Fontos felelősséget vállalva emlékezni, annak érdekében tevékenykedni, hogy egy jobb világban élhessenek a jövő nemzedékei” – mutatott rá a miniszter.

Riba Erzsébet tanár úgy fogalmazott, a tárlat a hétköznapok felől közelíti meg a témát. Elmondta, hogy 320 éve érkezett az első zsidó család Tapolcára, őket pedig sokan követték. A zsidó családok bankot, kórházat, éttermet, vaskereskedést nyitottak a városban, fejlődő kereskedelem, kézműipar bontakozott ki. Ennek vetett szomorú véget 1944. április elején a zsidók deportálása.

Az iskola folyosóján felállított tárlat tablókon mutatja be túlélőkkel készített 220 interjú alapján született személyes írásokat, fényképeket.

A Centropa Alapítvány által életre hívott tárlat április 27-éig látható a tapolcai Batsányi János Gimnáziumban.

Elolvasom a cikket