Zsigmond Barna Pál: Vadai Ágnes a multik profitjáért aggódik

„Sajnálattal veszem tudomásul, hogy képviselő asszony ebben az esetben sem a magyar emberek érdekeit tartja szem előtt, hanem külföldi multik profitjáért aggódik” – fogalmazott az írásbeli kérdésre adott válaszában Zsigmond Barna Pál. Vadai Ágnes, a Demokratikus Koalíció országgyűlési képviselője Bóka János miniszterhez nyújtott be kérdést az Országgyűlésben, azt firtatva: „Valóban ellentétes az uniós joggal a magyar kiskereskedelmi különadó?”

A valótlan és rosszindulatú állításokkal szemben a kormány a családok és a rezsicsökkentés megvédése érdekében extraprofitadókat, ahol azok keletkeztek – kezdte válaszát a parlamenti államtitkár. Ezekben az ágazatokban ugyanis az energiaválság, és az azt kísérő, megugró azokban a szektorokban – így a kiskereskedelemben, az energiaszektorban és bankszektorban – vezette be az extraprofit adót, mivel az infláció okán extra jövedelmek képződtek. A kormány ezeket elvonta, és az így keletkező bevételek biztosítják a Rezsivédelmi Alap finanszírozását – tette hozzá az államtitkár.

Zsigmond Barna Pál hangsúlyozta: a magyar kormány elvi álláspontja ugyanis az, hogy a háború, a káros szankciók és az energiaválság árát nem a magyar családoknak kell megfizetniük. Szeretném Képviselő Asszony figyelmét felhívni arra is, hogy a kiskereskedelmi különadót az Európai Unió Bírósága jogszerűnek nyilvánította, amellyel szemben minden más állítás alaptalan. Az Európai Unió Bírósága több ízben vizsgálta az árbevétel alapú sávosan progresszív magyar adók uniós joggal való összeegyeztethetőségét. A bíróság a Tesco-Globál Áruházak és a Vodafone Magyarország előzetes döntéshozatali eljárásokban megállapította, hogy az árbevétel alapú sávosan progresszív adók nem sértik a letelepedés szabadságát. A különadóhoz kapcsolódó progresszív adókulcsok nem vezetnek be hátrányos megkülönböztetést a magyarországi természetes és jogi személyek tulajdonában lévő adóalanyok, valamint a más tagállamok természetes vagy jogi személyeinek tulajdonában álló adóalanyok között.

Az államtitkár a Demokratikus Koalíció országgyűlési képviselőjének adott válaszában leszögezte azt is, hogy mindezzel párhuzamosan a bizottság több magyar, ugyancsak árbevétel alapú sávosan progresszív adó és díj kapcsán állami támogatási eljárásokat indított. A reklámadó kapcsán a bíróság megerősítette, hogy a magyar reklámadóra vonatkozó szabályozás összeegyeztethető az állami támogatásokra vonatkozó uniós joggal. A bíróság szerint figyelemmel a tagállamok számára olyan területeken elismert adójogi autonómiára, amelyek az uniós jogban nem képezik harmonizáció tárgyát, a tagállamok szabadon határozhatják meg az általuk legmegfelelőbbnek ítélt adóztatási rendszert, és adott esetben progresszív adóztatást vezethetnek be.

Kiemelte továbbá az államtitkár, hogy nem ellentétes az állami támogatásra vonatkozó uniós joggal, ha a tagállamok olyan progresszív adómértékek alkalmazása mellett döntenek, amelyek az adóalanyok teherviselési képességének figyelembevételére irányulnak. Az uniós jog arra sem kötelezi a tagállamokat, hogy a progresszív adómértékek alkalmazását kizárólag a nyereségekre kivetett adókra korlátozzák, kizárva ezzel az árbevételen alapuló adókat.

A kormányt érintő támadások hátterében nem a SPAR által megfogalmazott intézkedések állnak, annak valós oka az érintett kiskereskedelmi vállalat veszteséges gazdasági helyzete. A SPAR Magyarország Kft. működése ugyanis nem hatékony, mivel piaci versenytársaihoz képest magasabb költségszerkezettel rendelkezik, emellett a piaci és az árversenyben is alulmarad. Ahelyett, hogy hatékonyságát és versenyképességét megerősítő lépéseket tenne, továbbá beszállna a piaci árversenybe, kétségbeesésében alaptalan álhíreket terjeszt. Elfogadhatatlan, hogy a SPAR a belső hiányosságokat politikai szerepvállalással akarja kezelni, és ebben a folyamatban a munkavállalóit is megpróbálja felhasználni.

A kormány kiemelt figyelmet fordít arra, hogy a magyar piacon csak olyan vállalkozások maradhassanak, amelyek jogkövető magatartásuk mellett figyelembe veszik a hazai fogyasztók érdekeit, azaz jó minőségű és jó áron elérhető termékeket kínálnak a magyar családok számára. Képviselő Asszonyt is arra kérem, hogy ne külföldi pénzügyi érdekek, hanem a magyar nemzeti érdek képviselete mellett álljon ki – zárta a parlamenti államtitkár a Vadai Ágnesnek megküldött válaszát.

Elolvasom a cikket