Van B terv a megnyitóra

MH/MTI
2024. április 4. csütörtök. 13:09
Frissítve: 2024. április 4. 13:10

Amélie Oudéa-Castéra sport- és olimpiáért felelős miniszter egy televíziós interjúban beszélt arról, hogy ha rákényszerülnek, fognak tudni változtatni az eredeti elképzeléseken. Ugyanakkor a B tervről sokat nem árult el. A szervezőktől ezzel kapcsolatban olyan információ szivárgott ki, hogy a helyszínen nem változtatnának, de a parádé volumenét csökkentenék, például úgy, hogy sportolók nem szállnának hajókra, csak a műsor szereplői.

„Ma nincsen terrorfenyegetettség az olimpiára és a paralimpiára, de a továbbiakban is folyamatosan figyeljük a helyzetet” – nyilatkozott Oudéa-Castéra az insidethegames.biz oldal beszámolója szerint a France 2 csatornának. – „Attól, hogy nem beszélünk róla, hogy nem említjük a B tervet, nem jelenti azt, hogy nincs és nem számolunk vele.”

A kérdés azután erősödött fel, hogy két hete Moszkvában az Iszlám Állam által felvállalt terrortámadást hajtottak végre, melyben 144 ember vesztette életét. Ezt követően Emmanuel Macron francia elnök kormánya a legmagasabbra emelte a készültségi szintet „terrorista vészhelyzet” miatt. Gerald Darmanin belügyminiszter pedig néhány nappal később jelezte, hogy egymillió embert világítanak majd át az olimpiáig és Franciaország készen áll a biztonság fenntartására.

A párizsi nyári olimpia július 26-i megnyitójára a jelenlegi tervek szerint 326 ezer nézőt várnak, ebből 222 ezren ingyen tekinthetik meg a műsort. Az ünnepségen a tervek szerint 180 hajó szállítja majd a delegációkat a Szajna mintegy hat kilométeres szakaszán az Austerlitz-hídtól az Eiffel-toronyig. A flottából 94 viszi majd a sportolókat, 86 jármű pedig a biztonsági és műszaki csapatok számára lesz fenntartva.

Elolvasom a cikket