Ukrán rémálom jöhet a visszavonulás után

A Politico egy furcsa párhuzamra is felhívta a figyelmet: Elon Musk amerikai hi-tech guru ugyanis néhány nappal ezelőtti posztjában arra emlékeztetett, hogy egy évvel ezelőtt már megmondta: Ukrajnának nem szabadna ellentámadást kezdenie az erősebb orosz hadsereggel szemben, hanem a védekezésre kellene berendezkednie. Hozzátette azt is, hogy ha a háború elhúzódik, az oroszok egészen a Dnyepr folyóig előrenyomulhatnak, de az sem kizárt, hogy Odessza városa is orosz kézre kerül. A milliárdos vállalkozó egy ésszerű tárgyalásos megoldást javasol a feleknek.

Musk nem először vetette fel, hogy Ukrajnának a békéért területi engedményeket kellene tennie, ráadásul nyíltan ellenzi, hogy az amerikai Kongresszus megszavazza a Biden-kormányzat által tervezett 60 milliárd dolláros katona segélycsomagot.

Ez a jövőkép azonban nem sokban különbözik attól a negatív forgatókönyvtől, amelyről Volodimir Zelenszkij beszélt nemrég a The Washington Postban. Az ukrán elnök szerint ugyanis ha nem érkezik meg az amerikai támogatás, akkor az ukrán védelmi erők folyamatos hátrálásra fognak kényszerülni az orosz túlerő ellenében, és nagyvárosok is eleshetnek emiatt.

A Politico felhívta a figyelmet arra is, hogy a nyugati késlekedés valóban végzetessé válhat ukrán szempontból, kialakulhat olyan harctéri helyzet, hogy már a frontra érkező modern nyugati haditechnika sem tudja majd megfékezni az orosz offenzívát. Ha pedig ez a realitás még az EP-választások, illetve az amerikai elnökválasztás kampányában beáll, akkor megnőhet a nyugati nyomás Kijeven, hogy menjen bele a tárgyalások megkezdésébe orosz feltételek mentén is.

Az ukrán katonai vezetők is úgy látják, hogy az orosz hadsereg várható nyári offenzívája sorsdöntő lehet.

„Most semmi sem segíthet Ukrajnán, mert nincsenek olyan komoly technológiák, amelyek képesek lennének kompenzálni a hatalmas orosz létszámfölényt. Nálunk nincsenek meg ezek a technológiák, és a Nyugat sem rendelkezik belőlük kellő számban” – mondta egy neve elhallgatását kérő, vezető beosztású katonai forrás.

Ukrán magas rangú tisztek szerint harci tapasztalat van az ukrán oldalon, amire szükségük van, az a hagyományos fegyverek, a drónok és több millió lövedék – és persze katona is kellene: 500 ezer új besorozott hiányzik, de a kijevi kormány tart az újabb mozgósítástól, mert a társadalom tűrőképessége, háborús fáradtsága elérte a határt.

Elolvasom a cikket