Súlyos egészségkárosító hatása lehet az étolajnak, rákot is okozhat

Vannak, akik szerint az olaj jobb a zsírnál, mások épp az utóbbit részesítik előnyben. A sütőolaj újbóli felhasználása azonban számos veszélyt rejt magában.

Az indiai Tamil Nadui Központi Egyetem kutatói nőstény patkányokon végzett megfigyelések során vizsgálták a napraforgóolaj hatásait. Egy csoportot a szokásos eledellel etettek, míg a patkányok másik része használt olajban készült táplálékot kapott. A kutatás 30 napig tartott.

Kiderült, hogy az olajban készült ételeket fogyasztó állatok szervezetében megemelkedett a májenzim szintje, ami a gyulladások és az oxidatív stressz jele. Utóbbi a sejtekben szabad gyökök elszaporodását jelenti, és összefüggésbe hozható a daganatos megbetegedésekkel. Továbbá emelkedett C-reaktív fehérjeszintet is megállapítottak, amely növeli a szívroham és a stroke kockázatát.

A legmegdöbbentőbb eredmény azonban az, hogy idegrendszert érintő neurodegeneratív elváltozásokat állapítottak meg, és nemcsak az olajban sütött ételekkel táplált állatok esetében, hanem az utódaiknál is.

Elolvasom a cikket