Változhat, hol kaphat étrend-kiegészítőket

Egy rendelet módosítása most teljesen átrendezheti az étrend-kiegészítők piacát, mivel ebben azt is kikötnék, hogy bizonyos hatóanyagtartalom felett a készítményeket csak patikákban és a miniszter által meghatározott bio- és gyógynövény szaküzletekben lehessen árusítani – mondta el a portálnak Szabó János Ferenc, a Bio-és Gyógynövény Kereskedők Szövetségének (Bigyox) elnöke.

Egyelőre a Bigyox várja a rendelet megszületését, Szabó János Ferenc szerint nem az a cél, hogy minél több vitamint és étrend-kiegészítőt adjanak el, hanem az, hogy mindenki a megfelelő minőségű és számára megfelelő termékeket vásárolja. Vannak olyan kontraindikációk, melyek nagyon súlyos problémákat tudnak okozni, ez pedig azt jelenti, hogy nem mindegy, melyik vitamint szedi valaki egy másik étrend-kiegészítővel, vagy esetlegesen gyógyszerrel együtt.

A Mékisz szerint mivel ezeknek az élelmiszereknek nagy szerepük van a magyar lakosság egészségének megőrzésében és fenntartásban, ezért fontos, hogy a lakosság minden szegmense hozzáférhessen az étrend-kiegészítő termékekhez. Ehhez pedig a forgalmazásban résztvevő kereskedelmi egységek széles körére (gyógyszertárak, élelmiszert forgalmazó üzletek, drogériák, gyógynövény szaküzletek) van szükség.

Elolvasom a cikket