Moszkva: az USA úgy védekezik, hogy tisztára mosná Kijevet a terrortámadás miatt

Az amerikai kormány azt állítja, hogy minden bizonyíték az Iszlám Állam (IS, korábban ISIS) nevű terrorszervezet afganisztáni szárnyára utal, mint a március 22-i Crocus City Hall mészárlás kitervelőjére. Minden ezzel ellentétes orosz állítás „ostobaság és propaganda” – állította a múlt héten John Kirby, a Fehér Ház nemzetbiztonsági kommunikációs tanácsadója.

Patrusev szerdán a kazahsztáni Asztanában egy nemzetközi rendezvényen felszólalva azt mondta, hogy Washington eltökélten „rá akarja erőltetni” a támadással kapcsolatos, általa preferált narratívát.

„A szörnyű bűncselekmény kitervelőjének és szponzorának azonosítása a legfontosabb. A nyomok az ukrán különleges szolgálatokhoz vezetnek” – állította.

„Köztudott, hogy a kijevi rezsim nem független, és teljes mértékben az USA ellenőrzése alatt áll. Azt is figyelembe kell vennünk, hogy az ISIS-t, az Al-Kaidát és más terrorszervezeteket Washington hozta létre” – tette hozzá a magas rangú tisztviselő.

Az USA szerepe a két iszlamista terrorszervezet „létrehozásában” vita tárgyát képezi, többek között magában Amerikában is.

Donald Trump 2016-os fehér házi kampánya során hírhedt módon az ISIS „alapítójának” nevezte Barack Obama akkori elnököt, míg Hillary Clintont, a másik jelöltet a csoport társalapítójának bélyegezte.

Az ISIS-nek 2014-ben vitathatatlanul Irak és Szíria amerikai destabilizálása miatt sikerült jelentős fenyegetéssé válnia, ami mindkét országban radikalizálta a lakosság egy részét, és aláásta a kormányok azon képességét, hogy kordában tartsák a militánsokat. Azóta az Egyesült Államok és Oroszország is szerepet játszott az ISIS visszaszorításában.

Orosz tisztviselők azt közölték, hogy az ISIS-K, a csoport, amely magára vállalta a Corcus City Hall elleni támadást, most az USA eszközeként szolgál, és csapásokat mér Washington ellenfeleire, köztük Iránra és az afganisztáni tálib kormányra. Amerikai tisztviselők tagadják az állításokat.

A Crocus City-i mészárlás során fegyveresek egy csoportja lövöldözött a koncerthelyszínen, felgyújtotta azt, és több mint 140 embert ölt meg. Órákkal később egy Ukrajnával határos oroszországi régióban fogták el őket, ahová állítólag az üldözés elől menekültek.

Washington március elején, hetekkel a Crocus City-i támadás előtt, nyilvános figyelmeztetést adott ki egy közelgő oroszországi támadásról. Amerikai tisztviselők azt állították, hogy az orosz bűnüldöző szervek részletesebb, privát riasztást kaptak, bár Moszkva szerint az nem volt elegendő a terroristák azonosításához és megállításához.

Elolvasom a cikket