Ezért érdemes vigyázni az altatókkal

Az állandó kialvatlanság súlyos károkat okozhat a szervezetünkben. Mielőtt azonban felvásárolnánk a gyógyszertári altatókészletet, jobb, ha kiderítjük, mi állhat a háttérben.

A légzőszervi problémák, a szklerózis multiplex, a Parkinson-kór, az epilepszia, vagy például a szorongás és a depresszió is okozhat alvászavart. Sőt, akár inzulinrezisztencia vagy hormonális zavarok is állhatnak a háttérben. Fontos, hogy mielőtt altatóval kezeljük a tünetet, mindképpen keressük meg a kiváltó okot – hívta fel a figyelmet dr. Balaicza Erika belgyógyász a Metropol cikkében.

Az alvászavar jelentkezhet elalvási, átalvási és korai ébredéssel járó alvási elégtelenség formájában, valamint ezek kombinációjában is.

A vényre kapható altató készítmények szedatív hatásúak, ezért napközben ugyanúgy fáradtnak érezhetjük magunkat tőlük. Ráadásul károsak lehetnek az agyműködésre, és függőséget is okozhatnak, ezért csak rövid ideig javasolt az alkalmazásuk.

Ezzel szemben a vény nélküli alvást elősegítő készítmények nem okoznak függőséget, és nem érezzük kábának magunkat tőlük napközben. Ezek a szerek gyógynövényalapúak, amelyek elősegítik a pihenést. Ilyen például a komló, a valeriana, a macskagyökér, a golgotavirág és a citromfű. Ezeket tartósan is alkalmazhatjuk, idegrendszert nyugtató hatásuk miatt.

Elolvasom a cikket