Rekord alacsonyan a munkanélküliség

MH/ MTI
2024. április 2. kedd. 10:09
Frissítve: 2024. április 2. 10:54

A közlemény kiemelte, hogy a Gyurcsány-korszakhoz képest egymillióval dolgoznak többen, miközben 2010-hez képest mintegy 400 ezerrel csökkent a munkát keresők száma. Ráadásul tavaly márciushoz viszonyítva is további, mintegy nyolcezer fővel csökkent a regiszterben szereplők köre, így abban jelenleg mindössze 236 ezren vannak.

Czomba Sándor foglalkoztatáspolitikáért felelős államtitkár megállapította, hogy a gazdasági aktivitás a korábbi hónapokhoz viszonyítva gyorsabb ütemben nőtt, a létszámnövekedés egy év alatt meghaladta a hatvanezret. A kormány ugyanakkor ezzel párhuzamosan továbbra is célzott intézkedésekkel igyekszik csökkenteni a regisztrált álláskeresők számát.

Magyarországon a munkaerő-tartalék mintegy háromszázezer főre tehető, a regisztrált álláskeresők számán felül hozzávetőleg hatvanezer inaktív található hazánkban, akiket a gazdasági növekedés újraindítása érdekében minden lehetséges eszközt felhasználva be kell vonni a munkaerőpiacra.

Az aktivitás növelése érdekében hazai és uniós finanszírozású programok is indultak, az elkövetkezendő időszakban pedig további célzott munkaerő-piaci intézkedések várhatók a foglalkoztatás további növelését szem előtt tartva – fogalmazott az NGM közleménye.

Elolvasom a cikket