Kormánybiztos: Magyarország éllovas a zöld gazdaság fejlesztésében

MH/ MTI
2024. április 2. kedd. 19:26

György László az április 15-ig tartó online zöldenergetikai-konzultáción való részvételre buzdított. Azt mondta: a kormány azért kezdeményezte az új nemzeti konzultációt, mert „van mire büszkének lenni” ezen a területen, amely az elkövetkező évtizedekben magyar családok százezreinek ad majd munkát, biztos megélhetést.

A zöld gazdaság mérete 2020-ban globálisan 1300 milliárd dollár volt, az akkori magyar hazai össztermék (GDP) hat és félszerese, ez a piac 2050-ig nyolcszorosára bővül – érzékeltette a kormánybiztos.

György László emlékeztetett: a kormány 2020-ban hirdette meg a klíma- és természetvédelmi akciótervet, amelyben célul tűzte ki, hogy 2030-ra a villamosenergiát 90 százalékban szén-dioxid-kibocsátás mentesen, környezetbarát, fenntartható módon kell előállítani. Hozzátette: ebben az évben Magyarország létrehozza a 2030-ra tervezett naperőmű-kapacitást.

A kormánybiztos rámutatott: a zöld energiát tárolni is kell, Magyarország 2030-ra a negyedik legnagyobb zöldenergia-tároló gyártókapacitással fog rendelkezni az Egyesült Államok, Kína és Németország után.

A kormánybiztos szerint ezekért a beruházásokért „öldöklő verseny zajlik a világban”, aki ilyen zöldenergia-tároló berendezéseket tud gyártani környezetbarát módon, az a világ élvonalát fogja képviselni.

Felhívta a figyelmet, hogy a zöldenergetikai-konzultációban a 13 kérdés között erre vonatkozó kérdések is szerepelnek, szeretnék a családok véleményét tudni, hogy „megerősítsenek szándékainkban”.

A zöld energiát fel kell tudni használni, ezért a kormány napenergia plusz programot indított a családok, otthonok zöld energiával való ellátására több mint 75 milliárd forint értékben, 30 milliárd forinttal támogatja a vállalkozások elektromosautó-programját, 2019-ben pedig meghirdették a zöld busz programot – sorolta György László.

Ugyancsak kiemelt feladatként említette a zöld energia előállításához és tárolásához szükséges kritikus nyersanyagok, eszközök környezetbarát módon történő újrahasznosítását, erre vonatkozik Magyarország körforgásos gazdasági stratégiája.

„Zöldenergia-termelés, -tárolás, -hasznosítás és -újrahasznosítás: így épül fel a zöld gazdaság, amelynek Magyarország az éllovasa és nem követője a világban” – összegezte György László, aki a zöldenergetikai-konzultáció 13 kérdésének megválaszolására biztatott Debrecenben.

Balázs Ákos (Fidesz-KDNP), a város alpolgármestere azt mondta, Debrecenben a gazdaságfejlesztés és a környezetvédelem kéz a kézben jár. Emlékeztetett: az önkormányzat közgyűlése februárban fogadta a Zöld kódexet, Debrecen környezetvédelmi programját.

A városlakók véleményét is figyelembe vevő Zöld kódex ötven intézkedéscsomagjából tíz közvetlenül kapcsolódik a zöld energia előállításához – jelezte az alpolgármester, kiemelve az új napelemparkok létrehozását, a zöld buszok számának növelését, a lakossági led-csereprogram folytatást, a közvilágítási lámpák cseréjét és a folytatódó panelfelújítási programot.

Elolvasom a cikket