Finnországi iskolai lövöldözés: egy hatodikos meghalt, kettő súlyosan megsérült, az indíték még nem ismert

Tóth László Levente
2024. április 2. kedd. 15:27
Frissítve: 2024. április 2. 15:29

A gyanúsított egy olyan gyermek, aki a rendőrség szerint a sértettekkel egy osztályba jár. A hatodikos fiút a rendőrök a Helsinki oldalon alig egy órával az eset után elfogták – jelentette be Ilkka Koskimäki Itä-Uusimaa rendőrfőkapitány. A letartóztatásra a Helsinki Siltamäkiben 9 óra 58 perckor került sor, és békésen, ellenállás nélkül zajlott le. A gyanúsítottnál lőfegyver volt, a cselekményt az előzetes meghallgatáson elismerte.

A lövöldözés a Viertola iskola Jokiranta épületében történt, ahová a 3-6. osztályosok járnak. A rendőrség 9 óra 8 perckor kapott riasztást, az első járőrök pedig 9 óra 17 perckor érkeztek.

Kimmo Hyvärinen, a bűnügyi nyomozásért felelős itä-uusimaa rendőrség munkatársa elmondta, hogy az ügyet gyilkosság és két gyilkossági kísérlet miatt vizsgálják. „Az összes áldozatot lelőtték, és mindegyik finn. Az emberek háttere nem befolyásolja a cselekményt” – mondta Hyvärinen. (Ilyen „szakzsargont” akkor szoktak használni a rendfenntartók, amikor bevándorló hátterű gyanúsítottról van szó.)

A gyanúsítottat még nem sikerült kihallgatni. Az indíték a következő órákban derül ki – ígérte Hyvärinen, aki szerint az elkövető háttere alapján nem volt sejthető, hogy ilyesmi fog történni. Korábban nem gyanúsították meg bűncselekménnyel. Hyvärinen elmondta azt is, hogy a gyanúsított olyan kézifegyvert használt a cselekményhez, amelyhez közeli hozzátartozója rendelkezik engedéllyel.

A rendőrség nem nyilatkozott arról, hányan voltak a helyszínen, és hány lövést adtak le az iskolában. Tomi Salosyrjä bűnügyi biztos viszont elmondta, hogy a lövöldözés az iskolában, egy tanteremben történt, a részleteket még most derítik föl. Salosyrjä szerint a feltételezett elkövető lelkiállapotáról jelenleg nincs feljegyzés.

Az ügy ugyanakkor nem kerül az ügyész elé, mert a feltételezett elkövető – feltehetően fiatal kora miatt – nem büntethető. A rendőrségi kihallgatás után tehát a gyanúsítottat átadják a szociális hatóságoknak.

A rendőrség szerint társadalmilag igen jelentős esetről van szó. Szomorú nap ez – összegezte Seppo Kolehmainen rendőrfőkapitány.

Az eset miatt a viertolai iskola diákjai kaptak krízissegélyt. Egy éve ugyanakkor a Vantaan Sanomat még arról írt, hogy vantaai iskolában mind a 800 diák „ösztöndíjat” kapott – „mert a gyerekek megérdemlik”.

Finnországban a tanév végén sok iskolában kiosztják a szülői szerveződések által megszerzett ösztöndíjakat a legjobban vagy éppen a legrosszabbul teljesítőknek stb. Ösztöndíjat mindenesetre néhány kiválasztottnak ítélnek oda. De volt legalább egy kivétel: a Viertola iskolában tavaly tavasszal mind a mintegy 800 diák ösztöndíjat kapott. „Mert minden gyerek megérdemel egy ösztöndíjat” – indokolta ezt akkor Mari Rantanen, a Viertola iskola szülői szövetségének elnöke. Korábban még Viertolán is egyéni hallgatóknak adtak ösztöndíjat, de az elmúlt pár évben az egyesület által megszerzett pénzeszközöket minden diák örömére fordították.

Sari Laasila igazgatónő dicsérte a szülői egyesületet, amiért nagy szívvel vett részt a munkában. Felhívta a figyelmet arra, hogy a szülők tevékenységükkel támogatják az iskola tanulókkal való egyenlő és egyenlő bánásmódra irányuló céljait is. Az iskola tavalyi témája a „Jó együtt” volt, amit mintegy „megkoronázott” a szülői szövetség fenti akciója.

Elolvasom a cikket