Ez a Parkinson-kór egyik jele, amely akár 10-20 évvel a látszólagos tünetek előtt is látható

Álmában hadonászik a karjával, ledobál az éjjeliszekrény polcairól mindenféle tárgyakat. Ez az agy azon részeiben kialakuló patológiai jel, amelyek az alvási mechanizmusok szabályozásáért felelősek, és a betegség legkorábbi szakaszában érintettek – mondta Szergej Illarioskin, az Orosz Tudományos Akadémia akadémikusa, a Neurológiai Tudományos Központ tudományos munkájának igazgatóhelyettese.

Szerinte a REM alvás fázisában a normál állapotban kikapcsolják az izomtónust, de egy Parkinson-kóros személynél az agytörzs bizonyos magjainak patológiája ahhoz vezet, hogy a tónus megmarad, és elkezd részt venni az álmában.

A szakember beszámolt egy amerikai esetről, amikor egy alvó férfi roham közben megfojtotta feleségét. Végül felmentették, mert a poliszomnográfia rögzítette az agyi aktivitását, és bebizonyosodott, hogy az alvás REM-fázisában viselkedési zavarban szenved.

Előfordul, hogy egy házaspárban a feleség zúzódásokkal ébred, mert a párja álmában mozog, így lehetetlenné válik, hogy egy ágyban legyenek. Ha ilyen rendellenességről van szó, akkor 70 százalékos a valószínűsége annak, hogy 10-15 év alatt az illetőnél vagy Parkinson-kór, vagy Lewy-testes demencia, vagy multiszisztémás atrófia alakul ki – összegezte.

Elolvasom a cikket