Egyre több támadás éri a muszlimokat az Egyesült Államokban

MH/ MTI
2024. április 2. kedd. 11:35

2023-ban 8061 bejelentést regisztráltak Amerikában, ami a CAIR csaknem 30 éve vezetett feljegyzései szerint az eddigi legtöbb, és az előző évi adatokhoz képest 56 százalékos emelkedést jelez.

A tavalyi incidensek közül mintegy háromezerhatszáz október és december között történt.

Más emberi jogi aktivisták is beszámoltak arról, hogy a legújabb közel-keleti háború októberi kirobbanása óta az egész világon nőtt az iszlamofóbia és a palesztinokkal szembeni előítélet, de az antiszemitizmus is.

A CAIR jelentése szerint 2023 első kilenc hónapjában az incidensek száma átlagosan ötszáz körül volt havonta, majd az utolsó negyedévben csaknem 1200-ra ugrott minden hónapban.

„A megnőtt iszlámellenes hullám hátterében elsősorban az Izraelben és a palesztin területeken 2023 októberében kitört konfliktus áll” – írták a jelentésben.

A CAIR szerint 2023-ban a legtöbb panasz a bevándorlással és menekültüggyel, a foglalkoztatási diszkriminációval, a gyűlölet-bűncselekményekkel és az oktatásban tapasztalt hátrányos megkülönböztetéssel kapcsolatban érkezett.

A Hamász palesztin terrorszervezet fegyveresei 2023. októberben 7-én 1200 embert gyilkoltak meg Izraelben, és mintegy kétszázötvenet túsznak elhurcoltak a Gázai övezetbe. Izrael ennek megtorlásául nagyszabású hadműveletet indított a Hamász irányítása alatt álló Gázai övezetben, amelynek a helyi egészségügyi minisztérium adatai szerint már több mint 32 ezer halálos áldozata van.

A CAIR közlése szerint jelentésének adatait a nyilvánosságra került nyilatkozatok és videók, valamint telefonon, és online bejelentett panaszok alapján állította össze.

Elolvasom a cikket