Az oroszok nyilvánosságra hozták, mit tudnak az Északi Áramlat felrobbantásáról

Máskülönben – sugallja a jegyzék – kiderült volna, hogy az akció megszervezésében az Egyesült Államok mellett több ország vagy annak titkosszolgálata is szerepet játszott. Érdemes hozzátenni, a leírtak alapján egyáltalán nem tűnik biztosnak, hogy minden résztvevő tudatában volt annak, mihez járul hozzá. Ha azonban igazak a megállapítások, legkésőbb a robbanás után ezt fel kellett ismerniük – viszont az idő előrehaladtával a felelősséget fokozatosan rátolták Kijevre.

A jelentés szerint a NATO balti-tengeri tevékenységéből világosan látszik, hogy az Északi Áramlat megrongálása nem ukrán búvárok műve, hanem a szövetség különleges szolgálatai munkájának eredménye. 2022 márciusában az Egyesült Államok és Norvégia különleges szolgálatainak képviselői a skandináv országban találkoztak, júniusban pedig megkezdődött a „BalticOperations 22” elnevezésű éves gyakorlat a Balti-tengeren. Ekkor amerikai különleges búvárok robbanóanyagokat helyeztek el egy gázvezetéken, a víz alatti bombáknak úgynevezett hidroakusztikus jeltől kellett volna működésbe lépniük.

2022. szeptember 26-án, az Északi Áramlat felrobbantásának napján a norvég haditengerészet Boeing P-8 Poseidon felderítő repülőgépe ledobott egy hidroakusztikus bóját, amely a detonátor lett. Nem sokkal korábban az amerikai, a német és a lett haditengerészet egy csoportja a Bornholm-szigetektől keletre tevékenykedett. Összesen 9 NATO-hadihajó, köztük például a „Kearsarge” (LHD-3) partraszálló hajó, az „Arlington” (LPD-24) helikopterhordozó, valamint a „Schleswig-Holstein” fregatt, az „Oste” felderítő és a „BadBevensen” aknaszedő.

– Különös figyelmet érdemel az a tény, hogy eredetileg a Balti-tenger északi részét és a Finn-öblöt jelölték ki a gyakorlat területének – jegyzik meg. – A gyakorlat helyszínét azonban magyarázat nélkül megváltoztatták a Bornholm-szigetektől keletre eső területre (ami a Balti-tenger déli része), pontosan arra a helyre, ahol az Északi Áramlat nyomvonala halad.

Ezen túlmenően néhány polgári (kereskedelmi) hajó „nem szabványos és logikátlan” mozgása is feltűnést keltett. Például a „British Achiever” brit tanker, a „Grand T” panamai szárazáru-szállító hajó és a „Svi7” lengyel halászhajó szeptember 22-24-én letért az útvonaláról, és a jövőbeli gázvezeték-robbantások helyszíneihez közeli területeken közlekedett.

Mindez a parlamenti képviselők és a közvéleményt képviselő aktivisták véleménye szerint a NATO-országok különleges szolgálatainak részvételéről tanúskodik az aláaknázásban.

A vizsgálat készítői szerint az „Andromeda” nevű ukrán jacht és az ukrán különleges szolgálatok munkatársai is részt vettek a terrortámadásban. Ez azonban fedőakció volt, el kellett terelni a gyanút a főszervezőkről.

– A rendelkezésre álló adatok szerint – áll a dokumentumban – a szervezési és technikai segítséget és felügyeletet amerikai szakemberek (búvárfelszerelés, román fedőokmányok és robbantóeszközök) nyújtották az akcióhoz a kijevi amerikai nagykövetség misszióvezető-helyettesének, s C. W. Smithnek (aki korábban az ISAF-ban szolgált) a közvetlen felügyelete alatt, és az ukrán GUR (Főhírszerzési Igazgatóság. – a szerk.) volt vezetőjének, Vaszil Burbának a bevonásával. Smitht a sikeres művelet után az európai és eurázsiai ügyekért felelős külügyminiszter-helyettessé nevezték ki.

Az amerikaiak kezdettől fogva úgy döntöttek, hogy minden felelősséget az ukrán GUR-ra hárítanak, és ebben a kezükre játszott, hogy Budanov többször kérkedett az Oroszország ellen végrehajtott akcióik sikerével.

– Megbízható ukrán forrásokból származó információk szerint a fedőakcióban egy jól ismert búvárcsoport vett részt, többek között: A. Burgomistrenko (aknavető kiképzést kapott, beszél angolul, jó búvárképesítéssel rendelkezik), O. Varava, R. Rudenko (hívójele: „Káplán”), a vezető csoport Sz. Kuznyecov, és egy női műszaki búvár „Marisha”hívójellel. A csoport közvetlen vezetője R. Cservinszkij volt, K. Budanov irányítása alatt – állapították meg.

A fedőcsoportot először a Zsitomiri területen lévő kőbányában készítették fel. Ezután a búvárokat Romániába szállították, román okmányokat állítottak ki a számukra, és egy magánházban telepedtek le a román haditengerészet mangaliai bázisának közelében. Később a csoport Lengyelországba költözött, ahol az „Andromeda” jachtot bérelték.

E csoport tagjai valóban lemerültek az Északi Áramlatnál. A dokumentum szerint azért, hogy a „legendájuk” hitelesebb legyen. – Az Északi Áramlathoz O. Varava, „Marisha” hívójelű műszaki búvár és R. Rudenko merült le – áll a jelentésben.

A szerzők végül rámutattak, hogy ezek az információk nemcsak a bűnösök azonosítására, hanem gazdasági válaszintézkedésekhez is felhasználhatók. Vagyis NATO-tagok egész sora nézhet szembe nemzetközi fórumokon megindított eljárásokkal és szankciókkal, amely első sorban talán a föderációban lévő vagyontárgyaik lefoglalását jelentheti.

Elolvasom a cikket