Hová ment az ember, miután elhagyta Afrikát?

Az Afrikából való kivonulás körülbelül 60-70 ezer évvel ezelőtt történt. De mi történt utána azokkal a vakmerő emberekkel, akik ilyen szokatlan lépésre szánták el magukat? Annak érdekében, hogy a lehető legjobban megértsük az akkori valóságot, a tudósok kiterjedt szakértői vizsgálatokat végeztek

A szerzők által szolgáltatott információknak köszönhetően most arra következtethetünk, hogy az Afrikából kivezető út egyik nagyon fontos állomása volt a Homo sapiens számára az Iráni-fennsík. Ez egy hatalmas hegyvidéki régió, amely Irán, Afganisztán és Pakisztán területeit foglalja magában.

Az ezzel kapcsolatos kutatásokban részt vevő tudósok szerint ez a terület nagyon fontos állomás lehetett Afrika és fajunk Eurázsiában és a világ más részein való elterjedése között. Természetesen az állomás kifejezés némileg félrevezető lehet, mivel ez az időtartam körülbelül 20 ezer éves időszak volt.

Honnan származik ez az információ egyáltalán? Forrásuk az őskori és modern populációknak szentelt genetikai elemzések voltak. Ezek alapján a tudósok arra a következtetésre jutottak, hogy az Iráni-fennsík lakói meglepően szoros kapcsolatban állnak azzal a népességgel, amely az Afrikából való kivándorlás élén állt. Emellett más elemzések is kimutatták, hogy a szóban forgó terület kedvező feltételeket kínált a lakhatáshoz, különösen az akkoriban rendelkezésre álló más helyekkel összehasonlítva.

Mint az idézett publikáció egyik szerzője, Michael Petraglia megállapítja, az általa és kollégái által elért eredményeknek köszönhetően teljes és összefüggő képet tudtak alkotni a múltról. Ezáltal jobban megérthetjük a fajunk Afrikából való terjeszkedése és az eurázsiai populációk diverzifikációja közötti időszakot. Ez egy nagyon fontos eredmény, amely kétségtelenül megkönnyíti az emberiség történetének és az évezredek során felmerült nehézségeknek a megértését.

Elolvasom a cikket