Ezért zsibbad a vádlink

Helytelenül ülünk

A zsibbadás meglehetősen gyakori oka az, ha hosszú ideig ugyanabban a helyzetben ülünk. Ebben az esetben az illetőnél a vádliideg összenyomódik, amely az idegi impulzusok továbbításáért felelős a láb hátsó része, a lábfej és a combhajlító terület felé. A testhelyzet megváltoztatása után egy idő után az idegrostok működése helyreáll, és a zsibbadás elmúlik. A zsibbadásnak azonban komolyabb okai is lehetnek.

Kifejezett vitaminhiány

A zsibbadás bizonyos mikrotápanyagok kifejezett hiányára utalhat. Ilyen lehet például a kálium, a nátrium, a magnézium és különösen a B12-vitamin. Ez az anyag aktívan részt vesz a vérsejtek termelésében és az idegrendszer támogatásában. A B12-vitamin az idegrostok mielinhüvelyének része, amelyen keresztül az idegimpulzusok az idegsejtek között továbbítódnak. A B12 hiánya különböző neurológiai tüneteket és vérszegénységet okozhat. A zsibbadás mellett bizsergés, égő érzés vagy „libabőr” érzése is jelentkezhet.

A perifériás idegrendszer betegségei

A zsibbadás oka gyakran a perifériás idegrendszer különböző rendellenességeiben keresendő. Az érzékelés elvesztése a fájdalommal együtt a radikulopátia, vagy „radikuláris szindróma” kísérő tünete lehet. Ezt a betegséget a gerincvelői idegek gyökereinek károsodása vagy beszorulása jellemzi. A szindróma leggyakoribb kiváltó okai a gerinc görbülete és tartási rendellenességei, az elhízás, a mozgásszegény életmód, az osteochondrosis és szövődményei: kitüremkedések, porckorongsérv stb.

A polineuropátiás betegeknél gyakran megfigyelhető zsibbadás. Ez a betegségek egész csoportja, amelyben a perifériás idegek elváltozása áll fenn. Egyik fajtája a diabéteszes neuropátia, amely cukorbetegséggel alakul ki.

Sclerosis multiplex

A sclerosis multiplexben a zsibbadás az idegrostok myelinhüvelyének pusztulásának egyik mellékhatásává válik. Az ilyen diagnózissal rendelkező betegeknél a zsibbadás a lábakra és a karokra is kiterjed, bizsergés kíséretében.

Keringési rendellenességek

A zsibbadás másik lehetséges oka a vérkeringési zavarokkal járó betegségek és kóros állapotok. A mozgásszegény életmódot folytató emberek például érzéketlenséget tapasztalhatnak. A hipodinámia vagy a fizikai aktivitás hiánya hozzájárul a véráramlás romlásához a lábakban.

A súlyosabb diagnózisok közé tartozik az érelmeszesedés. Ebben a betegségben az erek belső lumenje a koleszterin plakkok lerakódása miatt szűkül. A vér megszűnik normálisan keringeni, és a lábakban vérellátási hiány lép fel. Általánosan elfogadott nézet, hogy az érelmeszesedés az idősek sorsa. A betegség azonban fiatal korban is kialakulhat. Például a mozgásszegény életmód, az egészségtelen ételek fogyasztásának függősége vagy a dohányzás miatt.

A hirtelen fellépő, fájdalommal, hólyagosodással vagy bőrpírral kísért zsibbadás a Raynaud-szindróma jele lehet. Ez egy ritka állapot, amely a perifériás erek hirtelen görcsében és a véráramlás súlyos csökkenésében nyilvánul meg.

Visszeres vénák

A lábak zsibbadása nem tartozik a visszerek leggyakoribb tünetei közé. Az érzéscsökkenés azonban előfordulhat az ödéma hátterében, amely gyakran kíséri a vér pangását a lábakban. A duzzanat összenyomhatja az idegkötegeket, ami nemcsak zsibbadáshoz, hanem bizsergéshez is vezethet az alsó lábszárban.

Reumás ízületi gyulladás

A reumatoid artritisz hátterében álló ízületekben zajló gyulladásos és degeneratív folyamatok következtében megnőhet az idegrostokra nehezedő nyomás. Ez a betegség a perifériás neuropátia kiváltójaként is felléphet, amelynek egyik jellegzetes tünete éppen a zsibbadás.

A gyakori zsibbadás a vádliban okot kell, hogy adjon az orvoshoz fordulásra és a diagnózis felállítására, különösen akkor, ha az érzés elvesztését fájdalom, égő vagy egyéb kellemetlen érzés kíséri. Kezdetben konzultálhat egy háziorvossal. A szakember elvégzi az első vizsgálatot, meghallgatja a panaszait, és szükség esetén szakorvoshoz, például neurológushoz vagy érsebészhez irányítja Önt.

Elolvasom a cikket