Egyszerű változtatással csökkenthető az álmatlanság kockázata

Ez nemcsak fáradttá és ingerlékennyé teheti önt egész nap, de egészségügyi problémákat is okozhat, ha hosszabb ideig tart. Az álmatlanságot számos tényező okozhatja, többek között a stressz, a szorongás, a depresszió, a zaj, a fény, az alkohol és a több műszakban teljesítendő munka.

Egy új tanulmány szerint azok az emberek, akik hetente kétszer-háromszor sportolnak, kisebb valószínűséggel küzdenek alvásproblémákkal.

A British Medical Journal című szaklapban közzétett kutatásban 4399 résztvevőt követtek nyomon különböző európai országokból tíz éven keresztül.

Négy csoportba osztották őket a fizikai aktivitásuk szintje alapján: „tartósan nem aktívak” (vagyis a vizsgálat kezdetén és a nyomon követés során is nem voltak aktívak), „inaktívvá váltak” (a vizsgálat kezdetén aktívak voltak, a nyomon követés során pedig inaktívak), „aktívvá váltak” és „tartósan aktívak”.

Egy évtized alatt a részt vevők 37 százaléka inaktív maradt, 18 százalékuk fizikailag aktív lett, 20 százalékuk inaktív lett, 25 százalékuk pedig aktív maradt.

A Reykjavíki Egyetem kutatói megállapították, hogy a „tartósan aktív résztvevők” 42 százalékkal kisebb valószínűséggel tapasztalták, hogy nehezen alszanak el. Emellett 22 százalékkal kisebb volt az esélyük arra, hogy az álmatlanság bármilyen tünete jelentkezik náluk.

A rendszeresen sportolók jelentősen (55 százalékkal) nagyobb valószínűséggel voltak normális alvók, vagyis éjszakánként hat és kilenc óra közötti aludtak.

Még azok is, akik korábban nem mozogtak, de aztán a vizsgálati időszak alatt elkezdtek mozogni, 21 százalékkal nagyobb valószínűséggel voltak normális alvók, mint azok, akik tartósan inaktívak voltak.

A tartósan nem aktív emberek tartoztak tehát a legkevésbé a „normális alvás kategóriájába”, akik éjszakánként hat és kilenc óra között aludtak.

A tanulmány következtetése: „Eredményeink összhangban vannak a korábbi tanulmányokkal, amelyek kimutatták a fizikai aktivitás jótékony hatását az álmatlanság tüneteire, de a jelenlegi tanulmány ezen felül rámutat a testmozgás következetességének fontosságára az idő múlásával, mivel az összefüggés elveszett a kezdetben aktív, majd inaktívvá vált alanyok esetében” – írja a szaklap.

Elolvasom a cikket