A Reuters szerint Irán értesítette Oroszországot a merénylet előtt

Az iráni fél állítólag az Iszlám Állam afganisztáni székhelyű ISIS-Khoraszan (ISIS-K) terrorszervezeten belüli terroristáknak tulajdonította a küszöbön álló támadást, az országban nemrég elkövetett halálos merényletek gyanúsítottjainak kihallgatásai során szerzett információkra hivatkozva. Az év elején Teherán őrizetbe vette az ISIS-K mintegy 35 feltételezett tagját, miután Kerman városában egy nagyszabású robbantás mintegy száz ember halálát okozta.

„Az ISIS-K tagjai utasítást kaptak, hogy készüljenek fel egy jelentős oroszországi műveletre… Az egyik terrorista azt mondta, hogy a csoport néhány tagja már Oroszországba utazott” – mondta az egyik forrás a hírügynökségnek.

A Kreml szóvivője, Dmitrij Peszkov, akit kommentárért kerestek meg, azt mondta, hogy nincs tudomása arról, hogy Iránból bármilyen figyelmeztetés érkezett volna a támadást megelőzően. „Nem tudok erről semmit” – mondta újságíróknak.

A terrorcsoport afganisztáni ága nem sokkal a támadás után vállalta magára a mészárlást. Az Egyesült Államok és az EU ragaszkodott ahhoz, hogy az ISIS-K volt az egyedüli elkövető a koncertterem elleni támadás mögött.

Moszkva azonban szkeptikusnak tűnik az ISIS-K narratívájával kapcsolatban, és vezető tisztviselők jelezték, hogy az előzetes eredmények arra utalnak, hogy Ukrajna – és mások – is érintettek lehettek. Vlagyimir Putyin elnök azt mondta, hogy a támadást „radikális iszlamisták” hajtották végre, de a valódi kitervelőt még nem sikerült kideríteni. Az orosz Szövetségi Biztonsági Szolgálat (FSZB) vezetője, Alekszandr Bortnyikov felvetette, hogy az USA, az Egyesült Királyság és Ukrajna is kapcsolatba hozható a mészárlással.

Hétfőn az orosz Nyomozó Bizottság bejelentette, hogy vizsgálatot indított azon állítások ügyében, amelyek szerint Ukrajna és nyugati támogatói, köztük az Egyesült Államok, részt vesznek az ország területén folytatott terrorista tevékenységben. Az ügynökség most az említett nemzetek „terrorcselekmények szervezését, finanszírozását és végrehajtását” vizsgálja, miután parlamenti képviselők egy csoportja feljelentést tett az ügyben.

Elolvasom a cikket