A benőtt körömnek komoly következményei lehetnek

Szirtes Györgyi
2024. április 1. hétfő. 6:24
Frissítve: 2024. április 1. 6:28

Benőtt körömről akkor beszélünk, amikor az ujj körme a körülötte lévő puha szövetbe belenő, duzzanatot, gyulladást és fájdalmat okozva.

Ez az állapot többnyire nem veszélyes, de komoly gondokat okozhat például a cukorbetegeknél.

A köröm benövése legtöbbször a nagylábujjon fordul elő. Ilyenkor a köröm sarka belenő a körülötte lévő szövetbe, fájdalmat, duzzanatot és pirosságot okozva. Ha mélyebb sebet okoz, akkor felülfertőződhet. A fertőzés kezeletlenül a felszín alatti szöveteket, akár a csontot is megfertőzheti.

A probléma otthon is orvosolható, viszont ha a gyulladás nem múlik és egyre nagyobb terület válik érzékennyé, akkor érdemes szakemberhez fordulni.

A benőtt körömnek több kiváltó oka is lehet. Ilyen lehet a túl szűk cipő viselése, ami összenyomja a lábujjakat, a körmök túl rövidre vagy nem egyenesre vágása, a helytelen pedikűr, a lábujj sérülése, az átlagostól eltérő lábujj, de a túl erősen izzadó láb miatt könnyen felpuhult bőrbe belenőhet a köröm.

A benőtt köröm következtében a benőtt köröm felülfertőződhet és a kialakult gyulladás komoly csonthártyagyulladáshoz is vezethet. A szövődmények különösen komolyan lehetnek azoknál, akik cukorbetegségben szenvednek, vagy más miatt rossz a keringés a lábukban. A probléma akár szövethalálig is fokozódhat.

Megelőzésként érdemes megfogadni pár tanácsot mint azt, hogy viseljen olyan cipőt, amely nem nyomja össze a lábujjakat; vágja egyenesre a körmöket, és ne hagyjon éles sarkokat, széleket; mindig tartsa tisztán és szárazon a lábát; ha nem biztos a megfelelő körömvágási technikában, keressen fel gyógypedikűrös szakembert.

Ha benőtt a körme a következőket próbálhatja ki otthon. Naponta három-négy alkalommal áztassa lábát meleg, sós vízben, majd egy fültisztító pálcika segítségével finoman nyomja le a bőrt a köröm felületéről. Ismételje néhány hétig ezt, hogy a köröm megnőhessen. Ahogy a köröm nőni kezd, a kilógó vége alá tegyen egy kis darab pamutot, hogy ne nőjön bele a bőrbe. Ezt naponta cserélje. Végleg akkor távolítsa el, ha a köröm hosszabb, mint hogy bele tudjon nőni a környező szövetbe. Ha szükséges, antibiotikum-tartalmú krémmel is kenheti a területet.

Elolvasom a cikket