Újabb szintet lépett az amerikai chipháború

A Biden-kormányzat pénteken felülvizsgálta azokat a szabályokat, amelyek célja, hogy megnehezítse Kína számára az amerikai mesterséges intelligencia (AI) chipekhez és chipgyártó eszközökhöz való hozzáférést. Ez része annak a törekvésnek, hogy nemzetbiztonsági aggályokra hivatkozva az USA fékezze a riválisa ipari fejlődését – derült ki a Reuters híradásából.

Az októberben kiadott szabályok célja, hogy leállítsák az Nvidia és mások által tervezett fejlettebb mesterséges intelligencia-chipek Kínába történő szállítását. Washington keményebben akar fellépni Pekinggel szemben, mivel aggályosnak tartja, hogy az ország fejlődő technológiai ágazata segíthet a kínai hadsereg harcképességének fellendítésében.

A 166 oldalas új szabályok csütörtökön lépnek hatályba. Tisztázzák például, hogy a Kínába irányuló chipszállításokra vonatkozó korlátozások a chipeket tartalmazó laptopokra is vonatkoznak.

Az exportellenőrzéseket felügyelő Kereskedelmi Minisztérium közölte, hogy folytatni kívánja a Kínába irányuló technológiai szállítmányokra vonatkozó korlátozások frissítését, mivel az intézkedések megerősítésére és finomhangolására törekszik a legnagyobb hatás érdekében.

Elolvasom a cikket