Ritka leletet rejtett a tenger mélye

Juan F. Gibaja, a Spanyol Nemzeti Kutatási Tanács munkatársa és kollégái a Róma közelében fekvő La Marmotta újkőkori tóparti falunál feltárt kenukat vizsgálták. A csapat megállapította, hogy az öt vízi járművet fából vájták ki, és ehhez öt különböző fajt, erdeifenyőt, rezgőnyárt, tölgyet, égert és hársfát használtak.

A kenuk az időszámítás előtt 5700-5100 közötti időszakra datálhatók, és az építési technikák, például a keresztirányú megerősítések fejlett ismeretére utalnak.

Az egyik kenuhoz három T alakú fatárgy is tartozik, amelyek mindegyikén egy sor lyuk található. Ezeket valószínűleg vitorlákhoz vagy más hajózási elemekhez kötött kötelek rögzítésére használták – írja a National Geographic.

A szakértők úgy gondolják, hogy a környéken további kis méretű hajók is rejtőzhetnek, ezeket a jövőbeli vizsgálatok tárhatják fel.

A kutatók azt is megállapították, hogy a kenuk a legkorábbi ilyen típusú leletek a Mediterráneumban.

Mint írják, a maradványok igen értékesek, hiszen sokat elárulnak a korai mezőgazdasági és pásztorkodó közösségek technológiai kifinomultságáról, fafeldolgozási képességeiről és hajóépítő tudásáról.

Elolvasom a cikket