Klicsko: Egy négyzetcentimétert sem adunk a békéért!

„Ez [a konfliktus befagyasztásának ötlete] egy téves nézőpont, ehelyett több támogatásra van szükségünk. Nem adunk fel egyetlen területet sem. Ez nem lehet kompromisszum” – jelentette ki a Bild am Sonntagnak adott interjújában Vitalij Klicsko. Kijev polgármestere sokak arcára csalt mosolyt ezzel a kijelentéssel, az orosz és ukrán Telegram-csatornákon ugyanis egy nappal korábban jelent meg, hogy sajátjaként „osztogatja” a támogatásként kapott bajor BMW motorokat.

„A rakétacsapások egyre gyakoribbak, sürgősen új Patriot rakétákra van szükségünk [a légvédelmi rendszerekhez] és új képességekre az emberek védelmére” – érvelt Klicsko a vasárnapi újságnak.

Az ukrán politikus úgy véli, hogy továbbra is fennáll a veszélye egy orosz offenzívának Kijev ellen, amely véleménye szerint „célpont volt és marad” az Orosz Föderáció számára. „Tudjuk ezt, és sokkal jobban fel vagyunk készülve, mint két évvel ezelőtt, az esetleges újabb támadásokra” – jelentette ki.

A konfliktus befagyasztásának ötletét korábban a Bundestag Német Szociáldemokrata Pártjának frakcióvezetője, Rolf Mützenich hangoztatta. Berlin Wadhington után Ukrajna második legnagyobb fegyverszállítója. Németország eddig összesen mintegy 28 milliárd euró összegben különített el forrásokat Kijev katonai támogatására, illetve kötelezettségvállalásokat tett jövőbeli kiadásokra.

Klicsko kijelentése ugyanakkor sokakat megmosolyogtatott az internetezők közül. Ugyanis épp tegnap számolt be róla a sajtó, hogy a Bajorországtól adományként kapott 11 BMW motort a PR-osai „Kijev polgármesterétől” feliratú cimkékkel látták el, és a városvezető valamennyit dedikálta, azt a látszatot kelte, hogy a rendőrségnek szánt járműveket ő maga vette.

Objektum doboz

Elolvasom a cikket