Hiába minden, a francia gazdák változást akarnak

„A háború kezdetén, 2022-ben a gazdasági miniszterünk (Bruno Le Maire. – a szerk.) azt mondta, hogy gazdaságilag tönkretesszük Oroszországot. Nos, Oroszország ukrajnai háborúja az, ami tönkretesz minket” – mondta Fabrice Monnery, egy farmtulajdonos a lapnak.

Arnaud Rousseau, Franciaország vezető mezőgazdasági termelői szakszervezetének, az FNSEA-nak az elnöke a pedig azt nyilatkozta, hogy nincs értelme a környezet megóvását segítő gazdálkodási gyakorlatokról beszélni, ha a gazdák nem tudnak megélni.

Gabriel Attal francia miniszterelnök korábban bejelentette, hogy nyárig új módosítójavaslatot nyújtanak be a mezőgazdasági termékek tisztességes árképzését garantáló törvényhez. Ezt megelőzően a hatóságok azt is megígérték, hogy fokozzák az Egalim-törvény végrehajtását, amely arra kötelezi a forgalmazókat, hogy tisztességes árat kínáljanak a mezőgazdasági termékekért.

Franciaországban a gazdatüntetések az elmúlt hetekben egyre nagyobb lendületet kaptak. A dühös termelők elzárták a legfontosabb autópályákat, traktorokkal, szénakazlakkal és trágyakupacokkal akadályozták a forgalmat. A tüntetők trágyával és hulladékkal dobálták meg a prefektúrákat és a közigazgatási épületeket. Munkájuk fontosságának elismerését követelték, és elítélték a kormány agrárpolitikáját, amely szerintük versenyképtelenné teszi őket.

A gazdák különösen a mezőgazdasági termékek behozatala, az öntözővíz-felhasználás korlátozása, a gázolaj drágulása, valamint a korlátozó környezetvédelmi intézkedések és a termelésre nehezedő növekvő pénzügyi terhek ellen emeltek szót.

Elolvasom a cikket