Földönkívüli technológiát rejtettek magukban az ukrán drónok

Az orosz szakemberek a lefoglalt ukrán FPV drónokban elemzésük során olyan akkumulátorokat találtak, amelyeket a NASA a Mars-programjában használt, valamint olyan egyedi ötvözeteket, amelyeket az amerikai űripar alkalmaz a különféle berendezések gyártása során – mondta a RIA Novosztyinak Dmitrij Kuzjakin, a Integrált Pilóta Nélküli Megoldások Központjának főigazgatója.

„Az egyik első ellenséges FPV drón, amelyet kaptunk, ugyanolyan akkumulátorral rendelkezett, mint amilyet az amerikaiak használnak a NASA marsi küldetésében. Nyilvánvalóan Ukrajna az első FPV drónokat amerikai partnerei segítségével szerelte össze, és ezeket az akkumulátorokat azért szerelték be, mivel várható volt, hogy az FPV drónokat télen, mélyen a fagypont alatti hőmérsékleten fogják használni” – mondta.

Kuzjakin megjegyezte, hogy ezek nagyon drága akkumulátorok, amelyeket általában senki sem használ ilyen „kézműves” berendezésekben. A központ vezérigazgatója azt is elmondta, hogy az orosz hadsereg által átadott drónokban a vállalat szakemberei olyan alumíniumötvözeteket találtak, amelyeket az USA űripara alkalmaz különféle berendezések gyártása során.

„Úgy tűnik, az amerikaiak a konfliktus első hónapjaiban sietve szállítottak FPV drónokat Kijevnek, és a megbízó cégnek nem állt rendelkezésre más anyag, ezért alumíniumötvözeteket használtak, amelyeket nagy valószínűséggel az űrprogramban gyártanak. Ez 70 százalékban normál ötvözet, 30 százalékban pedig különböző adalékanyagokat tartalmaz, hogy az alumínium vákuumban is stabil legyen” – jegyezte meg Kuzjakin.

Elmondása szerint a központ rendszeresen kap zsákmányolt UAV-okat. „Minden ilyen tárgy rengeteg hasznos információt és elemzési anyagot tartalmaz” – tette hozzá.

Elolvasom a cikket