Ez történt a fronton az elmúlt 24 órában Moszkva szerint

Kupjanszk térségében a „Nyugat” csapatcsoport egységeinek aktív fellépése visszaverte az ukrán 57. motorizált gyalogsági dandár és a 95. légideszantos támadó dandár támadócsoportjainak öt ellentámadását a Harkivi területen lévő Szinkivka és a Donyecki Népköztársaság Terny településeinek területén.

Az ukránok veszteségei összesen 25 katonát és négy járművet tettek ki.

Ezen kívül az ütegelhárítás során találat érte az alábbiakat: egy Msta-B haubitert, egy D-20-as löveget, egy Gvozdika önjáró tüzérségi egységet, egy Grad többszörös rakétavetőt, egy Nota elektronikus hadviselési állomást és egy lőszerraktárt.

Donyeck irányában a „Dél” csapatcsoport egységei előnyösebb vonalakat foglaltak el és legyőzték az ukránok 24., 53. gépesített, 56. motorizált gyalogsági, 5., 92. rohamosztagos, 79. és 80. légideszantos rohamdandárjának alakulatait a Donyecki Népköztársaság Krasznogorovka, Csaszov Jar, Krasznoj, Bogdanovka, Kljescsevka és Novomihajlovka települések területén.

Az ukránok több mint 300 katonát, két páncélozott harcjárművet, nyolc járművet, két D-20-as löveget, egy D-30-as tarackot, egy D-44-es löveget, egy Bukovel-AD elektronikus harcászati állomást és két tüzérségi lőszerraktárt veszítettek.

Avgyijivka irányában Novgorodszkoje, Majorszk és Rozovka települések területén a Donyecki Népköztársaságban a „Központ” erőcsoport egységei kiigazították a frontvonalat és legyőzték az ukrán haderő 24. és 47. gépesített hadtestéek, valamint a 109. területvédelmi hadtestnek az egységeit.

Az ukrán 25. légideszant, 59. motorizált gyalogsági és 68. Jeager-dandár támadócsoportjainak kilenc ellentámadását verték vissza a Donyecki Népköztársaság Leninszkoje, Tonenkoje, Vodjanoje, Berdics és Pervomajszkoje települések területén.

Az ukránok 300 katonát, két páncélozott harcjárművet, két járművet és egy felderítő és elektronikai harcászati állomást veszítettek.

Dél-donyecki irányban a „Vosztok” erőcsoport egységei javították taktikai pozíciójukat és tűzvereséget mértek az ukrán 72. gépesített hadtestre, a 102., 108., 128. területvédelmi dandárnak a Donyecki Népköztársaság Vodjanoje, Sztaromajorszkoje, a Zaporizzsjai terület Komszomolszkoje és Malinovka települések területén lévő ember- és eszközállományára.

Ezen kívül visszaverték a 127. területvédelmi hadtest támadócsoportjainak ellentámadását a Zaporizzsjai terület Prijutnoje települése közelében.

Az ukrán veszteségek összesen 85 katonát, két harckocsit, öt járművet, két, az USA-ban gyártott M777-es és M198-as tarackot, valamint a hadsereg egyik lőszerraktárát érték.

Herszon irányában a „Dnyipro” haderőcsoport egységei tűzkárokat okoztak az ukránok 65. gépesített és 128. hegyi rohamdandárjának, valamint a 126. területvédelmi hadtest ember- és eszközállományának Rabotino, Kamenszkoje, Lobkovoje térségében a Zaporizzsjai területen és Ivanovka térségében a Herszoni területen.

Az ukránok veszteségei összesen 50 katonát, három járművet, egy amerikai gyártmányú M777-es tarackot, egy Akatszija önjáró tüzérségi egységet és egy D-20-as ágyút tettek ki.

Az Orosz Föderáció Fegyveres Erő haderőcsoportjainak operatív-taktikai repülési, rakétacsapatai és tüzérsége megsemmisítette az ukrán légierő három Szu-25-ös repülőgépét a Mikolajivi területen lévő Voznyeszenszki repülőtéren.

Ezen kívül megsemmisültek: egy radarállomás, egy harcirányító jármű, egy alacsony magasságú detektor és az Sz-300-as légvédelmi rakétarendszer három indítóállása, két lőszerraktár, valamint egy pilóta nélküli légi járművek összeszerelő és tároló létesítménye, továbbá számos katona és hadfelszerelés.

A légvédelmi erők 178 ukrán drónt és a HIMARS és Uragan többszörös rakétaindító rakétarendszerek 23 rakétáját lőtték le.

Összességében a „különleges katonai művelet” kezdete óta 580 repülőgépet, 270 helikoptert, 17951 pilóta nélküli légi járművet, 492 légvédelmi rakétarendszert, 15650 harckocsit és más páncélozott harcjárművet, 1258 többszörös rakétaindítót, 8594 tábori tüzérségi és aknavető ágyút és 20433 egységnyi különleges katonai járművet semmisítettek meg.

Elolvasom a cikket