Bajtársiasságra tanít az új katonai sorozat 

A sajtónyilvános forgatási napon egy Airbus helikopterről ereszkedett le a sorozat főszereplője, Csórics Balázs, aki a történet szerint egy új NATO-misszióban igyekszik helyrehozni valamikori hibáját. A forgatás sajtónyilvános napján Szalay-Bobrovniczky Kristóf honvédelmi miniszter azt is elmondta, ideje volt már egy új katonai sorozatnak, ami egyebek mellett a területvédelmi tartalékos szolgálathoz igyekszik kedvet csinálni.

A helyszín, a dimbes-dombos újdörögdi préri, a minden irányba nyílt, belátható tér, és a verőfényes napsütés, kiváló lehetőség arra, hogy az itt felépített iraki falu hangulata teljesen átélhető legyen. Tizenegy nap van még hátra a S.E.R.E.G. című katonai sorozat forgatásából, amelyet Dombrovszky Linda rendez, és a Megafilm Service gyártásában készül. Öt angol kifejezés hozza ki a címként választott mozaikszót: Service (Szolgálat), Excellence (Erény), Respect (Tisztelet), Ethos (Erkölcs), Guidance (Gondviselés).

Korábban jártunk már a forgatás másik helyszínén, a szentendrei katonai főiskolán, de igazán látványos jelenetet most láthattunk a készülő filmből. Néhány percben szemtanúi lehettünk annak, ahogyan Csórics Balázs, a történet szerinti Györbíró Zsolt alezredes leereszkedik egy H145M Airbus helikopterről, és kisebb ütközetek nyilvános próbáit is nyomon követhettük a falu díszletei között.

Az autentikus helyszín megteremtését segítette, hogy a 360 fokos díszletben a kamera bármerre fordul, digitális utómunka segítsége nélkül is használható a felvétel, vagyis több kamera is képes egyszerre dolgozni bármiféle kompromisszum nélkül.

A történet főszereplője Csórics Balázs, akinek ez a sorozat lesz az első kiemelt filmszerepe, lapunknak elmondta, a sztori keretében vagyunk most a szóban forgó díszletek között. „Az egész sorozatot mozgatja, ami itt történik, nem nagyon van olyan szereplő, akire ne volna hatással. A történet másik fele ezt próbálja feloldani. Az én szerepem lényege az lehet, hogy vállaljuk a felelősséget azért, amit elkövetünk. Egy civilizált környezetben, nagyvárosi létben teljesen más méretű következményei vannak a döntéseinknek. Amikor egy puskaropogós helyzetben hozol egy döntést, az teljesen más hullámokat ver az életedben és a környezeted életében, mint a szimpla hétköznapok döntései –fogalmazott a főszereplő.

Csórics Balázst eddig Tímár Péter, Casting minden címmel 2008-ban készült filmjében láthattuk, így, mint mondta, nem meglepő, hogy a magyar mozifilmkedvelők nem igazán ismerik az arcát. „A Barátok közt sorozatban négy és fél évet töltöttem. Sokáig hihetetlen volt nekem, hogy ezt a szerepet megkaptam. Végtelen kishitűséggel és szkepszissel kezeltem az elején, hogy én lettem kiválasztva erre a szerepre. Nagyon régóta szeretnék ennek az országnak egy hőst adni, sőt egész életem vágya volt ez – mondta.

Szalay-Bobrovniczky Kristóf honvédelmi miniszter is eljött a helyszínre, a politikus úgy látja, itt volt az ideje egy újabb katonai témájú filmsorozatnak. „Nekem nagyon hiányzott, hogy láthassa a magyar közönség azt, hogy mi történik a hadseregen belül, és megmutathassuk azt az életet, ami hitem szerint a legjobbjaink mindennapjait jelenti.

Szalay-Bobrovniczky Kristóf (b) honvédelmi miniszter a S.E.R.E.G. című sorozat sajtónyilvános forgatásán

Szalay-Bobrovniczky Kristóf honvédelmi miniszter a S.E.R.E.G. című sorozat sajtónyilvános forgatásán

Fotó: MH/Török Péter

Úgy tudtuk megcsinálni, hogy a filmszakma legjobbjaival sikerült találkoznunk. Az a szakma, aminek sok képviselője van, legalább annyit fejlődött, mint a magyar haderő, elképesztő világhíresek lettek a producereink, vágóink kameramanjaink és rendezőink. Büszkék vagyunk arra, hogy a Honvédelmi Minisztérium olyan produkciót tudott katonai szakértőkkel és mindenféle más módon is anyagilag támogatni, ami ebbe a kiváló tehetség csoportba nyúlik be és ilyen módon kapcsolódhatunk.

A munkának az a célja, hogy megismertesse a magyar emberekkel, hogy ez a hadsereg már digitális vadonatúj és modern eszközökkel felszerelt ütőképes és mindenre elszánt haderő, amiben egy újfajta közösség képződik, és ehhez nagyon jó csatlakozni.

Izgatottan várom a filmet. Remélem, hogy arról fog szólni, hogy milyen egy hivatásos katona élete, aki egy misszióra vállalkozik. Bemutatja azt a lehetőséget is, hogy területvédelmi tartalékosként bekapcsolódhatunk a hadsereg életébe. A magunk részéről sugalmaztuk, hogy rejtsék el ezt a gondolatot az alkotók” – hangsúlyozta.

A forgatáson elhangzott, hogy az elmúlt 20-25 évben a hadsereg elszakadt a társadalomtól, és ezt igyekszik helyrehozni a film. A rendszerváltás éveiben forgatott népszerű Angyalbőrben sorozat is vállaltan a katonai szolgálathoz igyekezett kedvet teremteni. A S.E.R.E.G.-ben vezérkari ezredest alakít Mészáros Zoltán az Angyalbőrben sztárja, aki Németországban él, és a kilencvenes években bemutatott sorozat után éppen a színészi beskatulyázás miatt hagyta el az országot.

Dombrovszky Linda a sorozat rendezője és Csórics Balázs

Dombrovszky Linda a sorozat rendezője és Csórics Balázs, Győbíró Zsolt szerepében

Fotó: MH/Török Péter

A bajtársiasság szükségességéről beszélt Helmeczy Dorottya producer, aki úgy véli, hogy ez a sorozat megtaníthat minket arra, hogy együtt mi mindenre vagyunk képesek, és megjavíthatjuk azt, ami hiba volt.

A producer bejelentette, hogy a díszletet a forgatás után nem bontják le, az autentikus utca és az épületek maradnak Újdörögdön, mint „tartalékos” épületharcászati gyakorló elem.

Elolvasom a cikket