A népszerű diéta a fiatalabbaknál is csökkentheti a demencia kockázatát, derül ki egy tanulmányból

Olyan sok információval bombáznak minket a különböző étrendekről és az egészségről, hogy az néha túlterhelő lehet – de tudósok megállapították, hogy egy bizonyos életmódváltás követése fiatalabb korban segíthet későbbi életünkben.

A Keto diéta, amely alacsony szénhidrátbevitelt, ugyanakkor nagy mennyiségű egészséges zsírok és fehérje fogyasztását jelenti – zöldségekkel és gyümölcsökkel együtt -, kimutatták, hogy potenciálisan segíthet megelőzni a korai enyhe kognitív károsodást és a memóriavesztést, amely gyakran az Alzheimer-kór korai szakaszával jár együtt. A Kaliforniai Egyetem tanulmánya szerint az étrend megváltoztathatja az agysejtek kapcsolódásának és kommunikációjának módját, és megelőzheti a betegség korai kialakulását.

Gino Cortopassi, a tanulmány egyik szerzője elmondta: „Az adatok alátámasztják azt az elképzelést, hogy a ketogén diéta általában, és a BHB (béta-hidroxibutirát) konkrétan késlelteti az enyhe kognitív károsodást, és a teljes Alzheimer-kór kialakulását” – számol be a Gloucestershire Live. Ugyanakkor világossá tette, hogy az adatok nem bizonyítják, hogy a diéta képes megállítani a betegséget.

Az Alzheimer-kór állatmodelljeinél hét hónapon át ketogén étrendet alkalmaztak, amely során a kognitív memóriát és a szinaptikus plaszticitást, azaz a neuronális kapcsolódási helyek alkalmazkodóképességét vizsgálták.

A ketogén diéta során keletkező BHB (béta-hidroxibutirát) keringő szintje a kontrollcsoporthoz képest mind a hím, mind a nőstény egereknél jelentősen emelkedett.

Amikor a kutatók megvizsgálták a ketogénnel táplált egerek agyát, azt találták, hogy az agy memóriatároló mechanizmusa jelentősen „megmenekült”, így ha az eredmények átvihetők az emberi vizsgálatokra, az azt jelenti, hogy csökken annak a valószínűsége, hogy az Alzeimer-kór tünetei fiatalabb korban jelentkeznek, és az étrendet az Alzheimer-kór életképes lassításának módjaként fogják számon tartani.

Elolvasom a cikket