Zelenszkij beismerte az Egyesült Államoktól kapott ukázt

Zelenszkij interjút adott a Washington Post rovatvezetőjének, amely pénteken jelent meg véleménycikként, amelyben a szerző az amerikai Kongresszust a 61 milliárd dolláros segélycsomag jóváhagyására szólította fel ismételten. Az ukrán elnök megerősítette azokat a múlt heti médiajelentéseket, amelyek szerint Washington arra kérte őt, hogy hagyjon fel az orosz olajfinomítók elleni dróntámadásokkal.

„Az Egyesült Államok reakciója nem volt pozitív erre” – mondta Zelenszkij, hozzátéve, hogy Washington tehetetlen ennek megakadályozására.

„Mi használtuk a drónjainkat. Senki nem mondhatja nekünk, hogy nem tehetjük” – mondta.

Az Egyesült Államok régóta azt állítja, hogy vétójoga van a Kijevnek szállított fegyverek felhasználása felett, amit most maga a kijevi rezsim vezetője cáfolt meg.

Ukrajna a hónap elején dróncsapásokat indított több orosz olajipari létesítmény ellen, azt állítva, hogy „szimbolikus csapást mérnek azzal, hogy közelebb hozzák a háborút Moszkvához”, és megszakítják az üzemanyag-áramlást a frontvonalon lévő hadsereghez.

Miután Oroszország válaszul erőműveket vett célba Ukrajna-szerte, Zelenszkij azonnal megváltoztatta a hangnemét. Azt mondta, hogy az Oroszországon belüli támadások egyfajta elrettentésnek számítanak, mivel Kijev kifogyóban van a nyugatról biztosított légvédelméhez szükséges rakétákból.

„Ha nincs légvédelem az energiarendszerünk védelmére, és az oroszok megtámadják azt, akkor az a kérdésem: miért nem tudunk válaszolni nekik? Az oroszoknak meg kell tanulnia benzin, gázolaj, áram nélkül élni. … Ez így igazságos” – mondta az ukrán elnök.

A Washington Post szerzője szerint Zelenszkij „úgy érzi, hogy nincs más választása, mint visszavágni a határon túlra”. Még ugyanebben az interjúban az ukrán elnök megismételte azt a követelését, hogy az USA küldjön nagy hatótávolságú ATACMS rakétákat, hogy még mélyebben benyúlhasson orosz területre.

„ATACM-300-asok, ez a válasz” – mondta Zelenszkij.

Az ukrán elnök ismételten kérte a Kongresszust, hogy hagyjon jóvá több finanszírozást, és azzal érvelt, hogy enélkül csapatainak vissza kell vonulniuk, és el kell felejteniük egy újabb offenzíva indítását.

„Ez azt jelenti, hogy visszamegyünk, visszavonulunk, lépésről lépésre, kis lépésekben” – tette hozzá. „Megpróbálunk valamilyen módot találni arra, hogy ne vonuljunk vissza”.

Ukrajna teljesen függővé vált az Egyesült Államok és szövetségesei fegyver-, lőszer- és felszerelésszállításaitól, akik továbbra is kitartanak amellett, hogy Kijev ellátása nem teszi őket a konfliktus részesévé.

Elolvasom a cikket