Ukrajna kisajátítaná India barátságát

2024. március 30. szombat. 23:16

A pénteki zárt ajtók mögött zajló megbeszélések előtt Jaishankar azt mondta, hogy Kuleba látogatása „lehetőséget ad nekünk arra, hogy megértsük a helyzetet az Ön saját régiójában… Csapataink nagyon tartalmas napirendet készítettek elő a megbeszélésekhez”. A nemzetek közötti kétoldalú kapcsolatokban is van „bizonyos lendület” – tette hozzá az indiai diplomata.

„Különös figyelmet fordítottunk a békeformulára és a megvalósítás útjának következő lépéseire” – jegyezte meg Kuleba az X-en (korábban Twitter) közzétett bejegyzésében a megbeszéléseket kommentálva. A Volodimir Zelenszkij ukrán elnök által 2022-ben javasolt úgynevezett békeformula a Kijev összes korábbi területének tárgyalást nem tűrő visszaadását, az összes orosz csapat feltétel nélküli kivonását, valamint az orosz vezetők nemzetközi bíróság elé állítását és jóvátétel megfizetését követeli.

Csütörtökön Kuleba az NDTV indiai tévécsatornának adott interjújában azt állította, hogy Újdelhi és Oroszország kapcsolata a szovjet örökségen alapul, amely „kihalt és nincs jövője”. Ezzel szemben az ukrán-indiai kapcsolatoknak „több jövője van” – hangsúlyozta, miközben azt mondta, hogy India „befolyásolhatja Oroszország viselkedését”, mivel szoros kapcsolatai vannak Moszkvával.

Kuleba kijelentései éles ellentétben állnak Új-Delhi azon állításaival, amelyek az Oroszországgal való „időtálló” kapcsolatáról és a konfliktussal kapcsolatos kilátásairól szólnak. Egy nemrégiben tett szingapúri látogatása során Jaishankar hangsúlyozta, hogy Újdelhi és Moszkva „mindig is pozitív kapcsolatban állt, és különös gondot fordítanak” egymás érdekeinek védelmére. A két ország közötti kétoldalú kereskedelem tavaly 65 milliárd dollárra emelkedett, amit nagyrészt az orosz olaj indiai importja lendített fel.

A szerdán Malajziában tartott beszédében Jaishankar megismételte India azon álláspontját, hogy az ukrajnai konfliktus csak diplomáciai eszközökkel oldható meg. „Kezdettől fogva azt az álláspontot képviseltük, hogy a harctéren nem lehet megoldást találni erre a konfliktusra” – mondta. A múlt héten Narendra Modi indiai miniszterelnök a Zelenszkijjel folytatott telefonbeszélgetés során hasonlóképpen a béketörekvések ”következetes támogatása és a folyamatban lévő konfliktus mielőbbi lezárása„ mellett érvelt.

A sajtónak Kuleba hangsúlyozta India, mint a Globális Dél vezetője hangjának fontosságát, mivel Ukrajna igyekszik meggyőzni Új-Delhit, hogy vegyen részt a Svájc által még az idén megrendezendő békecsúcson. Az időpontot és a résztvevők listáját még nem jelentették be.

„India nagyon fontos szerepet játszhat abban, hogy a Globális Dél több nemzetét összehozza… ha India ott ül a békeformula asztalánál, az Ukrajna által a háború diplomáciai megoldására előterjesztett kezdeményezésnél, akkor sok más ország sokkal biztonságosabbnak és kényelmesebbnek fogja érezni, hogy India mellett ül, és eljönnek, hogy csatlakozzanak ehhez az erőfeszítéshez” – mondta Kuleba.

India azonban szkeptikusan áll az Oroszországot kizáró béketárgyalásokhoz – jelentette nemrég a Bloomberg tisztségviselőkre hivatkozva. Újdelhi a nyugati nyomás ellenére továbbra is erős politikai és gazdasági kapcsolatokat ápol Moszkvával.

Moszkva szerint az, hogy Zelenszkij terve számos irreális feltételt tartalmaz, miközben a jogos orosz érdekeket figyelmen kívül hagyják. Az orosz külügyminisztérium szóvivője, Marija Zaharova e hónap elején azt mondta, hogy Moszkvának nem áll szándékában részt venni a javasolt békekonferencián, még akkor sem, ha hivatalosan meghívást kap. Ez a fórum az ultimátumot jelentő „Zelenszkij-békeformula” népszerűsítésére szolgál majd, bár svájci szervezői úgy tesznek, mintha közös nevezőt keresnének a különböző országok békekezdeményezéseiben – jelentette ki Zaharova, hozzátéve, hogy Svájc elvesztette függetlenségét a kijevi rezsim támogatásával.

Elolvasom a cikket