Több száz tonna élelmiszersegély indult Gázába

MH/MTI
2024. március 30. szombat. 19:10
Frissítve: 2024. március 30. 20:24

Izraeli ellenőrök az indulás előtt átvizsgálták a szállítmány, mielőtt a Jennifer teherhajó és két vontatóhajó, az Open Arms és a Ledra Dynamic útnak indult a segéllyel – közölte Jannisz Antoniu, a ciprusi kormány szóvivője.

A teherhajót kísérő egyik vontatóhajó egy segélyekkel megrakott uszályt vontat, amelynek segítségével a szállítmányt a partra juttatják, így mindhárom hajó igen lassan halad.

Ez lesz a második, Ciprusról a tengeren át indított segélyszállítmány. A ciprusi hatóságok Izraellel együttműködve létesítettek tengeri folyosót az előzetesen átvilágított hajók közvetlen érkezésének elősegítésére az ostrom alatt lévő palesztin területre.

Az első, márciusi küldetés során gumiból készült kikötőhíd segítségével juttattak el csaknem 200 tonna élelmiszert a palesztin területre, amelynek egyetlen, nagyobb hajók fogadására alkalmas kikötője sincsen, és a partmenti víz sekély.

A World Central Kitchen (WCK) nevű, amerikai székhelyű jótékonysági szervezet szervezte meg a küldetést a spanyol Open Arms jótékonysági szervezettel együttműködve, főként az Egyesült Arab Emírségek finanszírozásával és a ciprusi hatóságok támogatásával.

A lárnakai kikötő hozzávetőlegesen 400 kilométerre található Gázától. A szombaton útnak indított hajókonvoj a második, 332 tonnás segélyszállítmánnyal várhatóan 65 óra múlva érkezik célba.

Elolvasom a cikket