Pórul járnak az Oroszországból kivonuló nyugati cégek

Idén eddig a Shell, a Polymetal International angol–orosz bányászati vállalat és a Hollandiában bejegyzett multinacionális informatikai cég, a Yandex vált meg oroszországi eszközeitől, összesen közel tízmilliárd dollár értékben – és kilencvenszázalékos árengedménnyel. A múlt héten a Danone közölte, hogy megkapta a hatósági engedélyeket oroszországi eszközeinek eladására, összesen 1,3 milliárd dolláros veszteséget vállalva –emlékeztetett cikkében a Világgazdaság.

A Ria orosz hírügynökség számításai szerint majdnem a befagyasztott orosz vagyonnal egyenértékű, 288 milliárd dollárnyi eszközt és befektetést veszíthetnek el a nyugati cégek, ha Moszkva visszavág.

Az összeg az Európai Unió, a legfejlettebb országokat tömörítő G7-csoport, Ausztrália és Svájc cégeinek veszteségét jelentené, statisztikák szerint ezek a vállalatok rendelkeztek 2022 végén oroszországi vagyonnal. Az Európai Unió veszítené a legtöbbet, 223,3 milliárd dollárral, ebből 98,3 milliárd ciprusi, 50,1 milliárd holland és 17,3 milliárd dollár német eszköz.

Amit tudunk, az az, hogy a nyugati cégek eddig több mint 107 milliárd dollárt veszítettek a kivonulással Oroszországból az ukrajnai invázió kezdete óta.

Elolvasom a cikket