„Nincs szó Oroszország NATO elleni támadásáról”

2024. március 30. szombat. 22:39

Bauer, aki 2017 és 2021 között a holland fegyveres erők parancsnoka volt, pénteken Rigában újságíróknak nyilatkozva azt mondta, hogy „semmi jel nem utal arra, hogy Oroszország támadást tervezne bármely NATO-tagállam ellen”.

Miközben hangsúlyozta, hogy szerinte „nincs közvetlen fenyegetés”, azt mondta, hogy „Oroszország ambíciói túlmutatnak Ukrajnán”. Bauer szerint ez azt jelenti, hogy az Egyesült Államok vezette katonai blokknak jobban fel kell készülnie egy esetleges összecsapásra.

Kitért a közelgő novemberi amerikai választásokra is, amelyeken szinte biztos, hogy Donald Trump volt amerikai elnök és Joe Biden hivatalban lévő elnök között újra megmérkőzik majd. Az admirális elmondta, hogy nem tart Trump győzelmétől, és kifejtette, hogy a republikánus vitatott kijelentései a NATO-ról nem magára a blokkra irányultak, hanem arra, hogy egyes tagoknak növelniük kell a védelmi kiadásokat.

Egy múlt havi kampánygyűlésen Trump felidézte egy meg nem nevezett NATO-vezetővel folytatott beszélgetését, amikor még hivatalban volt. Elmondása szerint azt mondta a kollégájának, hogy nem fogja megvédeni az országát Oroszországtól, ha az nem fizeti ki a védelmi számláit.

Számos NATO-állam évek óta küzdött azért, hogy elérje a védelmi kiadásokra vonatkozó, a GDP 2 százalékában megállapított küszöbértéket, de a folyamat lendületet vett a 2014-es ukrajnai válság kezdete után, és különösen azután, hogy 2022-ben megkezdődött Oroszország katonai hadjárata.

Jens Stoltenberg NATO-főtitkár szerint a blokk összesen 18 tagja várhatóan 2024-re teljesíti az irányelvet. A NATO-főnök azt is elmondta, hogy a blokk európai tagjai idén 380 milliárd dollárt fognak védelmi célokra fordítani.

Mindezt annak kapcsán, hogy az elmúlt hetekben számos nyugati vezető arra figyelmeztetett, hogy Oroszország néhány éven belül támadást indíthat a NATO ellen. Vlagyimir Putyin orosz elnök azonban teljes képtelenségként utasította el azokat a találgatásokat, amelyek szerint Moszkva támadást indíthatna az Egyesült Államok vezette katonai blokk ellen, és amelyek célja, hogy „kiszedjék a pénzt” a nyugati országok lakosságából.

Elolvasom a cikket