Mesterséges intelligenciával javítanának a sör ízén

A technológia és az íz mámorító keveréke az erjesztés jövőjét ígéri. A szakemberek szerint teljesen megváltoztathatja a sör főzési, ízlelési és élvezeti módját.

Ezek a modellek tényleg képesek megérteni az ízeket: ez pont olyan, mintha megtanítottuk volna a számítógépeket ízlelni. Egyes ízek esetében a modell előrejelzései valóban összehasonlíthatók az emberi ízlelőpanelekkel, ami óriási dolog, mert eddig a legtöbb ízkutatás mindig csak konkrét ízvegyületekre összpontosított, gyakran csak néhányra – mondta Kevin Verstrepen, a KU Leuven professzora, a VIB-KU Leuven Mikrobiológiai Központ és a Leuveni Sörkutató Intézet igazgatója a ZME Science online tudományos portálnak.

Hozzátette: a munkájuk ígéretesnek mutatja a mesterséges intelligencia használatát az élelmiszeriparban, bár ők a sörre összpontosítanak, ugyanez a megközelítés bármely élelmiszer esetében lehetséges.

A sör jövőjének megalkotása

A sörízek összehamegalkotásasonlításának és rangsorolásának folyamata köztudottan szubjektív. A sörismertetők gyakran használnak olyan általános leírásokat az italokra, mint például a „gyümölcsös”, de vajon ezek a címkék mindenki számára pontosak? Verstrepen és munkatársai tudományosabb megközelítést keresve objektív mutatókat kerestek a sörízek leírására és előrejelzésére.

Fő célunk az volt, hogy új, fontos ízvegyületeket azonosítsunk a sör számára, vagy hogy jobban megértsük az ízvegyületek közötti „érzékszervi kölcsönhatásokat”: az egyik íz fokozását vagy elfedését a másikkal – emelte ki Verstrepen, hozzátéve, hogy egyes vegyületek ízét jól tanulmányozták, hogy tudják, milyen koncentrációban kezdjék el érzékelni őket.

Úgy tűnik, a gépi tanulási modellek képesek megtanulni a vegyületek közötti kölcsönhatásokat, és a kutatóknak sikerült betanítaniuk egy számítógépet arra, hogy valóban megjósolja az adott ízeket.

A csapat által kifejlesztett mesterséges intelligenciamodellek így képesek megjósolni a sör kulcsfontosságú aromáit és általános értékelési pontszámát, gyakorlatilag kiküszöbölve az emberi kóstolás szükségességét.

Elolvasom a cikket