Gránáteső az ellenségre

LMA
2024. március 30. szombat. 15:00

Adott pontra másfél, míg egy szűkebb területre két kilométerig lehet bevetni a Magyar Honvédség által is rendszeresített, amerikai (General Dinamics) gyártású MK19-es gtánátvetőt. Az állvány nélkül harmincöt kilogrammot nyomó szerkezetet alapvetően arra tervezték, hogy a gyalogosok cipeljék magukkal, de manapság már sokkal inkább harcjárművek fegyverzetének részeként köszön vissza a fényképekről.

Az említett harmincöt kilogrammos tömeg egy, a haditechnikában csöppet járatlan embernek esetleg soknak tűnhet, ám nem szabad elfeledni, az eszköznek használata során igen nagy, olykor egészen extrém fizikai terheléseket kell elviselnie, így egyszerűen muszáj strapabíró anyagokból összeállítani. A fegyveracél pedig nem a legkönnyebb fém a világon.

Az MK19 fantázianév amúgy egy automata fegyvert takar, amely a sokak által ismert géppuskához hasonlóan jelentős tűzgyorsaságával hozza a szívbajt az ellenségre. Igaz, itt nem holmi öt-kilenc, hanem negyven milliméter átmérőjű robbanó lövedékekre kell gondolni. A fegyvert – a „golyószóróhoz” hasonlatosan – hevederbe fűzött gránátokkal kell – úgymond – etetni. Egy-egy füzérbe harminckettő vagy negyvennyolc darab, ötvenhárom milliméter hosszú példány fér bele. Elméleti tűzgyorsasága 325-375 lövés percenként – ám mivel újratöltési idő is van a világon, ez a gyakorlatban hatvan lövést jelent. Igaz ami igaz, az sem kevés. Fontos megjegyezni, a tapasztalatok szerint igen ritkán akad el – ami a gyakorlatban annyit tesz, hogy átlagosan húszezerszer lehet elsütni két defekt között.

Az Mk 19-est jelenleg több mint harminc hadsereg alkalmazza világszerte – ebből az egyik mi vagyunk.

Sokféle gránát jár hozzá. Az egyik leginkább kedvelt az úgynevezett M430A1 HEDP, amely hetvenöt milliméternyi homogén (azaz egyféle) acélpáncélt képes átégetni. Az pedig szinte már csak mellékes, hogy a detonáció közvetlen közelében lévő emberek gyakorlatilag mind jó eséllyel rögvest meghalnak. Természetesen az MK19 sem maradt ki a digitalizáció áldásiból, így immár programozható gránátokat is készítenek hozzá. Ennek „hála” immár a drónokat is le lehet szedni vele.

Elolvasom a cikket