Itt a legújabb idei wellnesstrend

Kaufmann Angéla
2024. március 30. szombat. 5:46

„Mivel az emberek minden eddiginél jobban odafigyelnek az egészségre és a jólétre, nehéz figyelmen kívül hagyniuk az alkohol káros hatásait – mondja Hilary Sheinbaum, a The Dry Challenge szerzője. – A fogyasztók pedig egyre többen keresnek olyan tevékenységeket és italokat, amelyek szórakozásra, kikapcsolódásra, kényelemre és zsibongás nélküli ünneplésre ösztönöznek.”

Ez a visszaszorítási vágy érthető módon az emberek utazási szokásaiban is megmutatkozott: az Expedia 2023-as jelentése szerint az utazók 40 százaléka valószínűleg alkoholmentes nyaralást fog foglalni az elkövetkező évben. „A józan utazás, vagyis a »száraz utazás« egyre népszerűbb, mert az utazók szívesen átélik az olyan nyaralásokat, amelyek arra ösztönzik őket, hogy a legjobban érezzék magukat, és a legjobb életüket éljék – másnaposság nélkül – mondja Sheinbaum. – Azt akarják, hogy életük minden aspektusa tükrözze céljaikat, értékeiket és életmódjukat, beleértve az utazást is.”

A józan vakáció előnyei

Függetlenül attól, hogy teljesen lemond az alkoholról, vagy egyszerűen csak szeretne néhány napot kivenni a piával teli boldog óráktól, rengeteg jó ok van arra, hogy kihagyja a nyaralási koktélokat – és az, hogy pénzt takarít meg a szálloda bárjában az csak a kezdet.

Az egyik legnagyobb vonzerő – különösen a szépség szerelmeseinek – az a tény, hogy az alkoholmentesség a következő szintre emeli nyaralását. Ha valaha is belenézett a tükörbe este néhány túl sok tequila szóda elfogyasztása után, első kézből tudja, hogy az alkohol nem túl jó hatással van a bőrre.

„A bőr nagyon kiszáradhat, és fakónak, száraznak és hámlónak tűnhet; gyulladást okozhat a bőrben, ami súlyosbíthatja az akne és a rosacea tüneteit; megfosztja a bőr természetes olajait, felborítja a védőréteget, és érzékenyebbé teszi az irritációval és a környezeti ártalmakkal szemben; és vízvisszatartáshoz vezethet, ami hozzájárul az arc duzzanatához – mondja Ariel Ostad, MD, bőrgyógyász és kozmetikai sebész New Yorkban. – Ha nem iszik nyaralás közben, akkor jól hidratált marad, így ragyogóbb arcbőrt érhet el és minimálisra csökkentheti a duzzadt szemeket.”

Ezen túlmenően, mivel az alkohol összefüggésbe hozható az alvászavarokkal és a szorongással, az ital elhagyása a kiruccanás során biztosítja, hogy a legtöbbet hozza ki a pihentető nyaralás hangulatából. És ha elkerüli az alkohol kiszáradó hatását (főleg, ha napon tartózkodik), szervezete jobban megtud birkózni az útitervben szereplő tevékenységekkel, pisiszünet és a fejfájás nélkül.

Elolvasom a cikket