Locsolóbál a Fonóban

Húsvéthétfőn kilenc órától hagyományosan hatalmas táncházzal várnak mindenkit a Fonó Budai Zeneházban, a Locsolóbálon. Ezen a különleges alkalmon két zenekar is húzza majd a talpalávalót, az Erdőfű és a Csángálló. Mindkét formáció közkedvelt, dinamikus táncházi zenekar, akikkel garantált a felhőtlen szórakozás, falusi mulatság a városban! Részletek és jegyek itt.

Az Erdőfű Magyarországon tevékenykedő táncházzenészek összefogásából jött létre. Tagjai mind elkötelezett hívei a Kárpát-medencei népzenei hagyomány hiteles előadásának, táncházakban és koncerthelyszíneken egyaránt. A zenei műhelynek is tekinthető kezdeményezés célja, hogy átfogó képet adjon a magyarlakta területek és a velünk együtt élő etnikumok vonós népzenéjének sokszínűségéről, az adott vidék vagy falu sajátosságait tartva szem előtt. Az együttes tagjai külön-külön is nagy tapasztalattal és tudással rendelkeznek a hangszeres népzene megszólaltatásában, a Kárpát-medencei népzene hiteles képviselői.

A Csángálló 2009-es indulása óta hosszú utat járt be, azóta már végigmuzsikálták Magyarországot és Európát is. Zenéltek a legnagyobb fesztiváloktól kezdve a legnevesebb koncerttermeken át, egészen a legkisebb erdélyi és moldvai falvakig, ahonnan zenéjük gyökere is ered. Három nagylemez, valamint jó pár színházi és táncos előadás zenéje született már a Csángállók keze által.

Muzsikájuk a hagyományos népzenékből táplálkozik, amely a zenekarra jellemző, sajátos hangzással és nyitott gondolatisággal alkot egy újfajta zenei stílust. A végeredmény mégis egyfajta pszichedelikus élmény, amely köszönhető a dallamok húzásának és a kíséret valódi mélységének. Így zenéjük nemcsak egy virtuóz buliesemény, hanem muzsikájuk eredetének tudatállapota is. A zenekar feladatának tekinti a csángó kultúra ápolását, ezért amikor teheti, útnak indul Gyimes és Moldva felé, hogy az ott szerzett élményeket átadhassa hallgatói számára.

Elolvasom a cikket