Játékosság, kísérletezés és innováció

Haluska Ibolya
2024. március 28. csütörtök. 13:17

A dizájn-teoretikusokat évek óta foglalkoztatja a kérdés, hogyan lehet jó kiállítást csinálni a bennünket körülvevő tárgyakból: ruhákból, ékszerekből, táskákból, játékokból, különféle textilekből. Mert egy-egy cipő, ruha voltaképp egy alkotói folyamat eredménye, aminek köszönhetően nemcsak kényelmes, de szép és minőség is lehet egyben. A Metropolitan Egyetem és az MNB Arts and Culture együttműködésében létrejött, a METU Galériában március 27-én nyílt Immerzió című kiállítás erre tesz kísérletet oly módon, hogy a mindennapok dolgai „valós párbeszédre kelnek különböző generációkhoz tartozó művészek alkotásaival”.

A tárlat a Magyar Nemzeti Bank kortárs művészeti gyűjteményéből való alkotások köré épül, a játékosság, a kísérletezés, az inspiráció, a reflexió jegyében. A Metropolitan Egyetem tervezőgrafika, valamint divat-, textil- és ékszerkiegészítő-tervező szakos hallgatói egy féléves tervezési projekt keretében különböző stratégiák mentén gondolták újra többek között Major Kamill, Keserű Ilona és Melkovics Tamás egy-egy alkotását. A tárlat tematikáját követi az elrendezés is. A hallgatók munkái „mint oltáron elhelyezett műalkotások állnak az inspirációt jelentő alkotások előtt”. Például Major Kamill Kék Palmyra című képe előtt Szabadi-Bognár Bettina Gondviselés című munkája látható – a több mint négyezer éves achád és sumér írásjeleket használó alkotás előtt egy fiatal lány nagyszüleinek ujjlenyomataiból készült ima.

Hamvai Kinga az MNB Arts and Culture vezetője, a kiállítás kurátora a megnyitón kiemelte, „a hallgatók különböző stratégiákat választottak, a legváltozatosabb tervezői praxisokat felvonultatva más-más pozíciókat foglaltak el az idézet, a parafrázis és a tiszteletadás fogalmai által kijelölt tartományban. A párbeszéd különböző formái valósultak meg, az inspirációs műtárgy és a reflexió közötti viszonyban.”

A Metropolitan Egyetem képviseletében Dr. Naárné Dr. Tóth Zsuzsanna rektorhelyettes elmondta, az egyetemnek kiemelt feladata és célja az innováció, hogy „hallgató-központú legyen, és a frontális oktatás mellett hangsúlyt kapjon a gyakorlati oktatás is”. A közös projekt keretében mindhárom szempont érvényesült.

Az alkotók – művészek és hallgatók

Az alkotók – művészek és a Metropolitan Egyetem hallgatói

Csizmadia Péter dékán nagy lépésnek nevezte, hogy 2023 nyarán saját galériát kapott az egyetem. „Egy álom valósult meg azzal, hogy a hallgatói munkákat méltó körülmények között tudjuk bemutatni.” Elmondása szerint a galéria megnyitását egy másik fontos lépés előzte meg, a Kreatívipari Ügynökség létrehozása, amelynek feladata az egyetem falain kívül felkutatni azokat a szereplőket, akikkel együttműködve a hallgatók valós projekteken, kihívásokon tudnak dolgozni. A dékán kiemelte, hogy az Immerzió egy olyan együttműködés eredménye, ahol a hallgatók kurzusokban dolgozták fel a műalkotásokat. Egyesek konkrét művésznek konkrét alkotására válaszoltak, míg mások egy adott művész attitűdjére fűzték fel koncepciójukat. A művészet megtermékenyítő erejét Csizmadia Péter szerint mi sem mutatja jobban, minthogy egy szobor mintázata feltűnhet textileken, grafikákon, ékszereken, táskákon, de még játékon is.

A jövő tekintetében reményét fejezte ki, hogy az egyetem továbbra is számíthat az MNB Arts and Culture együttműködésére, mert a művészeti hallgatók számára nagyon sokat jelentenek a közös munkák. Az Immerzió mellett példaként a 2023 elején Abu Dzabiban megrendezett kiállítást említette, ahol az MNB Arts and Culture meghívására neves művészek mellett az egyetem hallgatói is bemutatkozási lehetőséget kaptak.

Elolvasom a cikket