Egyes fogamzásgátlók agydaganatot okozhatnak

Azoknál a nőknél, akik bizonyos progesztogén gyógyszereket szedtek, nagyobb eséllyel alakultak ki potenciálisan halálos intrakraniális meningeómák – állapították meg francia kutatók.

A medroxi-progeszteron-acetát injekciót – világszerte 74 millió nő által szedett fogamzásgátlót – szedőknél ötször nagyobb volt a kockázat.

Dr. Noémie Roland, a francia Nemzeti Gyógyszer- és Egészségügyi Termékbiztonsági Ügynökség munkatársa elmondta: „A hosszan tartó használatról kiderült, hogy növeli a koponyán belüli meningeóma kialakulásának kockázatát”.

„A medroxi-progeszteron-acetáttal, egy széles körben használt fogamzásgátlóval kapcsolatos megnövekedett kockázat, valamint a levonorgesztrel méhen belüli rendszerek biztonságossága fontos új eredmények.”

A meningeómák olyan daganatok, amelyek az agyat és a gerincvelőt körülvevő szövetekből nőnek.

Bár általában nem rákosak, hosszú ideig növekedhetnek anélkül, hogy tüneteket okoznának, és olyan nagyra nőhetnek, hogy súlyos fogyatékossághoz vagy akár halálhoz is vezethetnek.

Korábbi kutatások kimutatták, hogy a daganatok gyakrabban fordulnak elő nőknél, és három ismert progesztogénnel hozhatók összefüggésbe.

A progesztogének hasonlóak a természetes progeszteron hormonhoz, és fogamzásgátlóként, valamint a menopauza és egyes nőgyógyászati betegségek kezelésére használják őket.

A legutóbbi, a BMJ-ben megjelent tanulmány azt vizsgálta, hogy nyolc másik típus szedése hogyan befolyásolja a daganatok kialakulásának kockázatát.

A kutatók több mint 108 000 nő adatait vizsgálták, akik közül 18 061-en 2009 és 2018 között koponyán belüli meningeóma műtéten estek át.

Megállapították, hogy a levonorgestrel méhen belüli rendszerek – a hormonális spirálként is ismert fogamzásgátló – nem növelték a daganatok kockázatát, a menopauza idején felírható medrogesztont szedő nőknél azonban több mint négyszeres volt a kockázat.

A klimaxos hormonterápia, a promegestone pedig 2,7-szeresére növelte az esélyt.

Független szakértők szerint a „jelentős tanulmány” tovább gyarapítja azokat a bizonyítékokat, amelyek egyes progesztogéneket a daganatokkal hoznak összefüggésbe.

Dr. Mangesh Thorat, a londoni King’s College munkatársa elmondta: „Ez a nagyszabású, francia nemzeti adatbázis felhasználásával készült tanulmány megerősíti az egyes progesztogének és a meningeóma kockázata közötti összefüggést.”

Elolvasom a cikket