Volt CIA-vezető: Civilizálatlanul bánnak az oroszok a terroristákkal

Steve Hall, a CIA egyik volt műveleti igazgatója a minap azt mondta: az orosz társadalom „nem teljesen civilizált”. Ezért is fordulhat elő, hogy a hatóságok sem tartják be a gyanúsítottakkal való humánus bánásmód elveit, ami egyúttal a jogállamiság hiányára is utal.

A nyilatkozat apropója természetesen a Crocus City Hallban elkövetett terrortámadás volt. Illetve az, hogy az elfogott terroristák – hát, nem a legjobb arcukat mutatták a bíróságon. Pufira verték valamennyit, na. Sőt, egyikőjüknek abban a körülbelül 3 napban, amit a jogerős ítélet után lesz szerencsétlensége túlélni valamelyik szibériai büntetőkolónián, valószínűleg a „Fülemüle” lesz a beceneve. (Érit, aki érti, aki meg nem, ha van gyomra, nézze meg a leteperéséről készült videót.)

Természetesen itt most nem a rendőri brutalitást akarjuk mentegetni vagy relativizálni. Ezért nem megyünk bele abba sem, hogy a hajtóvadászatban a rendvédelmi szervek mellett állítólag a csecsen Ahmat különítményesei és sokan mások is részt vettek, s kinek-kinek eltérő lehetett a jogérzéke.

Egyébként az orosz büntetőeljárási törvény más, „civilizáltabb” országokéhoz hasonlóan tiltja az aránytalan erőszak alkalmazását, és ezt úgy-ahogy ellenőrzik is. Épp tegnap jelent meg egy hír, amely szerint valamelyik orosz őrszobán egy gyanúsított, hogy később a rendőri erőszakra hivatkozhasson, a személyes adatai felvétele közben felpattant, és akkora erővel verte a fejét a falba, hogy menten elájult. Az esetet a biztonsági kamera rögzítette – és ez a lényeg: kamerák vannak a rendőrőrsökön.

Visszatérve a kiindulási pontunkhoz: Hall nyilatkozata kissé elfogultnak tűnik, tekintettel arra, hogy amerikai állampolgár, nem pedig norvég. A skandinávoknál ugyanis komoly fejtörést okoznak, és jogelméleti vitákat generálnak az olyan kérdések, mint például az, hogy a 77-szeres gyilkos Andres Breivikkel szemben kínzásnak minősül-e, ha nem elég melegen kapja meg a reggeli kávéját… Vagy az, hogy még mindig csak PlayStation 2-vel játszhatott, amikor már a 3. kiadás sem számított újdonságnak.

Szóval, Steve Hall annak az Egyesült Államoknak az állampolgára és volt titkosszolgálati vezetője, amely bármiféle ítélet és kontroll, jogorvoslat nélkül rabol el embereket szerte a világon, és süllyeszt el aztán időtlen időkre Guantánamoban. Azért ott, mert az a földdarab az ellenséges Kuba területén fekszik, így nem terjed ki rá az amerikai joghatóság.

De ez a történet már szakállas, nézzünk ezért valami mást, ami egyébként szorosabban kapcsolódik a tárgyhoz!

A chicagói University of Illinois adatai szerint az USA-ban a jogszerű beavatkozások során rendőri erőszakkal való fenyegetéssel vagy erőszak alkalmazásával találkozó civilek 15%-a megsérül. Tehát, amikor egy amerikai rendőr azt mondja valakinek, hogy „Különben…”, akkor annak tízből egyszer-kétszer biztosan pofon lesz a vége – és ez a jobbik eset.

Becslések szerint ugyanis évente 250 000 civil sérül meg rendőri intézkedés során, és több mint 600-an halnak meg nagy átlagban. Itt a nagyon van a hangsúly, ugyanis az elmúlt évek statisztikája így néz ki: 2023 – 1163; 2022 – 1097; 2021 – 1048; 2020 – 1020. Figyelemre méltó, hogy a számok növekednek. Ezer alatt utoljára 2019-ben volt a halottak száma (999). A másik érdekesség, hogy a fekete áldozatok aránya minimum duplája az össztársadalmon belüli arányukénak.

Összehasonlításképpen a Szabad Európa Rádió társcsatornája, a Szabadság Rádió – amely vállaltan amerikai propagandát tol – 2021-ben arról számolt be, hogy 2009 óta Oroszországban 40 000 olyan eset volt, amikor a Belügyminisztérium, a Nemzeti Gárda és a rohamrendőrség tisztviselői megverték és megkínozták a gyanúsítottakat vagy a fogvatartottakat. Ugyanezen idő alatt 13 800 embert ítéltek el erőszakos hatalommal való visszaélés miatt. Fontos, hogy ezeket az adatokat nem Moszkva „mondta be”, hanem mindenféle jogvédőkkel és civil szervezetekkel közösen kalkulálták ki.

Tehát EGY) 12 év alatt Oroszországban annyi visszaélést követtek el a hatóságok, mint ahányan 2 hónap alatt sérülnek meg az USA-ban. KETTŐ) Oroszországban 13 800 embert elítéltek a brutalitása miatt 2009 óta, az USA-ról viszont, amit tudunk, az az, hogy miközben évente átlagosan 600 embert lőnek agyon a rendőrök, 2005 és 2023 között mindössze 172 ügyben indult eljárás, és csupán 55 tisztet ítéltek el. Más megközelítésben: az esetek kevesebb mint 2 százalékában indult eljárás.

Elolvasom a cikket