Mit jelent, amikor korog a hasunk? Sokan megijednek a választól

Mindannyian ismerjük az érzést, amikor korog a gyomrunk, de tudja, miért adja ki a testünk ezt a hangot? A válasz miatt az emberek azt kívánják, bárcsak soha ne jöttek volna rá.

Egy orvos szerint a zaj nem igazán ezt jelenti, amire eddig gondoltunk. Kiderült, hogy a testünk valójában mindig is ezt a meglehetősen rémisztő gurgulázó hangot adja ki belülről, csak általában nem halljuk.

Az orvos elmagyarázta, hogy a zörgő hang valójában a vékonybelünkből jön, és az okozza, hogy a beleink „összehúzódnak és összenyomják az emésztett ételt”.

Karan Raj doktor azt írta: „Amikor a gyomra korog, az nem a gyomra. Az valójában a bele – pontosabban a vékonybele. Ez az emberi megfelelője annak, amikor egy fogkrémes tubus alját nyomkodjuk, hogy az utolsó darabot is kiszedjük belőle.”

A közhiedelemmel ellentétben a morgás nem csak akkor történik, amikor éhes, hanem a nap 24 órájában – és legtöbbször nem is halljuk, hacsak nem sztetoszkóppal hallgatjuk. Azért gondolják az emberek, hogy ez azt jelenti, hogy éhes, mert jellemzően sokkal hangosabb, amikor az emésztőrendszer üres, ami azt jelenti, hogy valószínűleg már régóta esedékes az étkezés, és nincs ott étel, ami biológiai hangtompítóként működne.

Dr. Raj azt is elmondta, hogy az elfogyasztott ételek, valamint más betegségek is hangosabbá tehetik a gyomor morajlását. Hozzátette: „Egyéb dolgok, amelyek még hangosabbá tehetik ezt a hangot, a túlzott levegőnyelés, a stressz, a szénsavas italok, az idegesség, az irritábilis bél szindróma.”

És miután megtudták az igazságot a hangos gyomrukról, a videó kommentelői elborzadtak – sokan azt mondták, hogy meg tudtak volna lenni a hozzáadott információ nélkül is.

Ha mégis hangos gyomorgörcsöktől szenved, dr. Raj azt javasolja, hogy igyon borsmentateát. Így nyilatkozott: „A benne lévő mentol segít ellazítani a bélfalakat, és enyhítheti a fájdalmat és a puffadást is.”

Elolvasom a cikket