Majdnem harminc százalékkal csökkenthető az Alzheimer-kór kockázata

Egy friss tanulmányban a tudósok néhány kutatás elemzésével azt vizsgálták, hogy a mediterrán étrend hogyan csökkentheti a demencia kockázatát az idősebb felnőtteknél.

A demencia akkor lép fel, amikor az agy nem tud megfelelően működni elsősorban az idősebb lakosságnál. Várhatóan 2060-ra mintegy 14 millió ember lesz demenciában szenvedő.

A demencia leggyakoribb típusa az Alzheimer-kór, amelyet az agyban felhalmozódó anyag okoz.

Sok minden, például a génjeink és az életmódunk is befolyásolhatja a demencia kialakulásának kockázatát.

De ha jobban figyelünk magunra, és olyan egészséges étrendet követünk, mint amilyen a mediterrán étrend, az segíthet megvédeni magunkat.

A mediterrán étrend a sok gyümölcs, zöldség és olívaolaj fogyasztására összpontosít. A tanulmányok arról, hogy ez az étrend segít-e megelőzni a demenciát, vegyes eredményeket hoztak.

Tehát több tanulmányra van szükség ahhoz, hogy megértsük, hogyan csökkentheti ez az étrend a demencia kockázatát a különböző emberek esetében.

A kutatás megállapította, hogy a mediterrán étrend betartása némileg csökkentheti a demencia kockázatát, bár az elemzett adatok között voltak különbségek.

A kutatók különböző szempontok, például a demencia típusa, a vizsgálatok elvégzésének módja és helye alapján jobban megérthették, hogyan függ össze az étrend és a demencia.

Ez azt sugallja, hogy a mediterrán étrend követésével csökkenthető a demencia kockázata.

Összefoglalva a tanulmány kimutatta, hogy a mediterrán étrendet szorosan követő idősebb felnőtteknél 11 százalékkal alacsonyabb a demencia kockázata.

Különösen megnyugtató volt, hogy az Alzheimer-kór esetében 27 százalékkal csökkent a kockázat, bár az enyhe kognitív károsodással való kapcsolat nem volt ilyen egyértelmű.

Ez rávilágít a további kutatások fontosságára, hogy feltárják az étrend szerepét a kognitív hanyatlás megelőzésében.

Elolvasom a cikket