Macron támogatásáról biztosította Brazíliát

MH/ MTI
2024. március 27. szerda. 22:51

A két ország között 2008-ban, Lula korábbi elnöki ciklusa idején indult együttműködés tengeralattjárók építésére.

A brazil kormány azt hangoztatja, szüksége van tengeralattjárókból álló hadiflottára az ország csaknem 7500 kilométeres partvidékének védelmére, ahol több tengeri olajmező kiaknázását is elkezdte.

Kedden az elnökök bejelentették azt is, hogy a következő négy évben egymilliárd euró értékben igyekeznek állami és magánbefektetéseket létrehozni az Amazonas brazíliai, illetve Francia Guyana-i részén. Az erről szóló közleményben hangsúlyozták, hogy a befektetések során szem előtt tartják a környezetvédelmi szempontokat és a térségben élő őslakos közösségek érdekeit.

Macron francia Becsületrenddel tüntette ki Raoni Metuktire őslakos környezetvédelmi aktivistát, aki világhírre tett szert az Amazonas térségének védelmében végzett tevékenységéért.

A francia államfő korábban többször bírálta Lula elődjét, Jair Bolsonaro elnököt, aki szerinte nem tett eleget az amazonasi őserdők védelmében. Macron az elsők között gratulált Lula 2022-es újraválasztásához, és már korábban jelezte, hogy a mostani, háromnapos látogatása során igyekszik hozzájárulni, hogy a két ország kapcsolatai tovább erősödjenek.

Elolvasom a cikket