Így szavazhatnak a látás- és mozgássérültek

A helyi önkormányzati képviselők és polgármesterek, nemzetiségi önkormányzati képviselők valamint az Európai Parlament (EP) tagjainak választásán természetesen a fogyatékkal élők is részt vehetnek. Ahhoz, hogy élhessenek választójogukkal, például Braille-írással készült értesítőt és könnyített formában megírt, azaz egyszerűbben megfogalmazott tájékoztatót igényelhetnek, a szavazás napján akadálymentes szavazóhelyiségben szavazhatnak, voksolásához pedig Braille-írással ellátott szavazósablont kérhethet – írja a hazipatika.hu.

Április 2-áig igényelhetik a látássérültek, hogy Braille-írással készült értesítőt küldjön nekik a Nemzeti Választási Iroda. Ugyancsak addig a napig igényelhető az egyszerűbben megfogalmazott tájékoztató is. A Braille-írással készült értesítőt és az egyszerűbben megfogalmazott tájékoztató anyagot online a www.valasztas.hu oldalon, illetve személyesen vagy kézbesítési meghatalmazott útján lehet igényelni a helyi választási irodákban. Ahhoz, hogy a választópolgár a szavazás napján Braille-írásos sablon segítségével szavazhasson, kérelmet kell benyújtania legkésőbb május 31-én 16 óráig.

Amíg nem tudják az összes szavazóhelyiséget akadálymentessé tenni, a választópolgárnak előre jeleznie kell, ha akadálymentesített szavazóhelyiségben szeretne voksolni. Ha a lakcíme szerint kijelölt szavazóhelyiség nem akadálymentes, június 5-én 16 óráig kérheti, hogy akadálymentes szavazóhelyiségben szavazhasson.

Aki egészségi állapota vagy fogyatékossága miatt mozgásában korlátozott, de nem akar az akadálymentes szavazókörben szavazni, mozgóurnát is igényelhet. A mozgóurna iránti kérelmet április 4-étől lehet benyújtani, egészen a szavazás napján, június 9-én 12 óráig.

Elolvasom a cikket