Fővárosi Közgyűlés – Wintermantel Zsolt: Karácsony Gergely „a nemek, a tagadás” embere

Wintermantel Zsolt napirend előtti felszólalásában úgy fogalmazott: Karácsony Gergely „mindent ellenez, mindent opponál, akadályoz, ha úgy gondolja, oda is láncolja magát. Tiltakozik, nemet mond, de nem épít”.

Valahogy a baloldallal kapcsolatban az embernek az az érzése, hogy saját alkalmatlanságát, cselekvőképtelenségét a mások ötleteinek lehúzásával akarják feledtetni – mondta a kormánypárti politikus, aki szerint a Rákosrendezőre tervezett fejlesztés esetében csak a szokásosról van szó: „a nemek embere újra nemet mond, újra tiltakozik”. Karácsony Gergely négy és fél évig nem csinált semmit, „ötlete, elképzelése nem volt arról, hogy mi legyen a Rákosrendezőn”.

Wintermantel Zsolt arról beszélt: a baloldal ellenezte a világkiállítást, „valamiért zsigerből nem akarták hazánk sikerét”, ellehetetlenítették a hazai rendezésű olimpiát, „majdnem egy egész ország álmát vették el”, továbbá az atlétikai világbajnokság megrendezését is meg akarták „fúrni”. Karácsony Gergely még zuglói polgármesterként a Puskás Aréna projektjét is ellenezte – jegyezte meg.

A politikus szerint a főpolgármester „legnagyobb blamázsa”, hogy olyan európai méretekkel kiemelkedő fejlesztést ellenzett a Városligetben, amelynek bármelyik város vezetője hálát adott volna, ha „megépítik neki”.

Wintermantel Zsolt tovább sorolta: Karácsony Gergely tiltakozik a Galvani híd megépítése ellen is, amely a számítások szerint csökkentené a belvárosi autóforgalmat. A választások közeledtével az „álzöld” főpolgármester tiltakozik a Déli Körvasút fejlesztése ellen is, amely Budapest legnagyobb, valódi környezetvédelmi fejlesztése, a leghatékonyabb autóforgalom-csökkentési lehetőség.

Most pedig a Rákosrendezőre tervezett beruházásnál Karácsony Gergely „az elszánt médiahős jól kimunkált médiateljesítménnyel mondja nekünk”: a befektetők érdeke helyett a közösség szempontjai legyenek az elsők, a helyi szabályozás átírása ne a külföldi érdeket szolgálja, luxuslakások helyett a magyar emberek számára megfizethető lakások kellenének, valamint valódi nagy zöld felület létrehozására van szükség – folytatta Wintermantel Zsolt, aki – mint mondta – fel is kapta a fejét, hogy Karácsony Gergely az angyalföldi Marinapart-beruházás ellen beszél? Nem is értettem mi a baja a baloldali mintaprojekttel, ahol néhány kávézón és pékségen kívül csak lakófunkció van, a négyzetméterárak kétmillió forintnál kezdődnek, és ezzel együtt az ott élők köszönik, jól érzik magukat – jegyezte meg.

Wintermantel Zsolt úgy fogalmazott: „Karácsony Gergely eddig mindig előrébb lépett a nemekkel, a valami ellen tiltakozással, csakhogy nemekből, opponálásból még nem született, nem jött létre semmi”.

Azt mondta, azt a büntetést szabná a „nemek emberének”, hogy minden nap fél órát töltsön el a Városligetben, üljön le egy árnyékos padra, nézze a játszó gyerekeket, figyelje a sportoló fiatalokat, a rendezvényekre, a múzeumba igyekvőket, lássa a boldog embereket, akik használják és élvezik azt a csodát, ami ellen tiltakozott.

Karácsony Gergely mindezekre reagálva arról beszélt, 2015-ben a Fővárosi Közgyűlésben támogatta az olimpiai pályázatot, egyetértve azzal, hogy egy ilyen ügyben népszavazás kellene. A Puskás Aréna kapcsán megfogalmazta azt a kritikát, hogy miért változott meg a műszaki tartalom, és ennek ellenére hogyan lett drágább.

Az atlétikai világbajnokság megrendezését pedig elsősorban az tette lehetővé, hogy a Fővárosi Közgyűlés 2019 végén támogatta azt – jelentette ki Karácsony Gergely, aki szerint a probléma az, hogy kötöttek egy megállapodást a kormánnyal, de az nem tartja be a megállapodást és továbbra is 25 milliárd forinttal tartozik a kerületeknek.

A Déli Körvasút koncepcióját a Közfejlesztések Tanácsában támogatta a fővárosi önkormányzat, de azt már nem támogatta, hogy triplájába kerüljön a szakértői becslések szerint, és kivágjanak ezer fát a kerület hozzájárulása nélkül – mondta el Karácsony Gergely, megjegyezve, hogy a Galvani híd kapcsán pedig folyt egy szakmai párbeszéd, hogy az, vagy az Alberfalvai híd a fontosabb.

A főpolgármester a Városligetről szólva arról beszélt, azért nem ért egyet az ottani beépítéssel, mert – mint mondta – az egy több mint száz éves park, és van „ezer olyan terület”, amelyet be lehetne építeni. „Miért pont a kontinens első közparkját tekintjük építési teleknek” – tette fel a kérdés Karácsony Gergely.

Kijelentette: a Városliget azért csodálatos hely, mert Budapestnek nagyon kevés ilyen minőségű zöldfelülete van.

A Rákosrendezőre tervezett fejlesztésről szólva azt javasolta, hogy a kormánypárti képviselők menjenek el a Belgrádba, és nézzék meg mit csinált ugyanaz a befektető. Az egy példa arra, hogy hogyan nem szabad egy történelmi várost elrontani – mondta Karácsony Gergely, majd azt hangsúlyozta: Budapestnek nem Európa legmagasabb felhőkarcolójára van szüksége.

Karácsony Gergely emlékeztetett, 2019-ben a főváros készített egy koncepciótervet Rákosrendezőre vonatkozóan. Tehát nem nemet mondunk valamire, hanem igen mondunk valami másra, ami sokkal jobb lenne a városnak – mondta a főpolgármester kiemelve: Budapestnek új lakóövezetekre van szüksége.

Elolvasom a cikket