Az oroszok dacolnak az Észak-Korea elleni ENSZ-szankciókkal

Az ENSZ megköveteli a tagországoktól, hogy jelentést tegyenek az Észak-Koreába irányuló valamennyi finomított kőolajtermék szállításáról, eladásáról és átadásáról, és 500 000 hordós korlátot szabott Phenjan éves finomított kőolajimportjára.

“Ezek az olajszállítások teljes frontális támadást jelentenek a szankciórendszer ellen, amely most az összeomlás szélén áll” – idézték Hugh Griffithst, az Észak-Korea elleni szankciókat felügyelő ENSZ-testület korábbi koordinátorát.

A jelentés kiemeli, hogy az észak-koreai zászló alatt közlekedő, olajtermék-tartályhajónak minősülő hajók mind ugyanazt a kikötőhelyet keresték fel, amelyet egy orosz olajvállalat üzemeltet a Vosztocsnij kikötőben, ahol a jelek szerint berakodtak.

A RUSI kutatói kiszámították, hogy a Vosztocsnij kikötőből dokumentált olajszállítások 125 ezer hordónyi olajterméket – az engedélyezett éves kvóta negyedét – jelenthetik néhány hét alatt – írja a Financial Times.

Az ENSZ szankcióbizottsága tavaly júniusban jelentette, hogy a Moszkvából Phenjanba irányuló olajexport kétéves leállás után 2022 decemberében újraindult. Csö Szun Hui észak-koreai külügyminiszter akkor azt mondta, hogy a két ország közötti “stratégiai együttműködés” soha nem volt erősebb, és a kétoldalú kapcsolatok új “fénykoraként” jellemezte.

Elolvasom a cikket