Újabb eszement ötlet a lengyelektől

Lelövetné a NATO-val a szövetséges államok határait megközelítő orosz rakétákat a lengyel hadügyminiszter-helyettes. Azt, hogy e lépés esetleg milyen diplomáciai bonyodalmakkal és/vagy ukrán, illetve fehérorosz veszteségekkel járna, nem részletezte a politikus.

Vélhetően nem nagyon gondolta végig szavai és tervei esetleges következményeit Andrzej Shejna lengyel hadügyminiszter-helyettes. A politikus ugyanis egy helyi rádiónak arról beszélt, hogy a NATO területét megközelítő orosz rakéták lelövésén gondolkozik az észak-atlanti szövetség. A hírt kiszúró Világgazdaság emlékeztet, a közelmúltban egy orosz rakéta sértette meg a lengyel légteret.

A politikus azt is hozzátette, minden lépés előtt egyeztetnének az ukrán féllel.

A kérdés persze megmarad, hogy az orosz rakéták észlelése és nagy sebessége mellett mennyi idő jutna telefonálgatni Kijevbe, illetve mi lesz akkor, ha a lehulló – és még mindig életveszélyes – törmelékek esetleg balesetet, halálos sérülést okoznak Ukrajnában – vagy ne adj Isten Fehéroroszországban? Az sem egészen világos, hogy mi történik akkor, ha a NATO „otthonról kilőtt” eszközei egy harmadik állam területén kerülnek közvetlen konfrontációba az oroszokkal?

Elolvasom a cikket